Motorvegsskilt
Opplysningskilt for motorvei og underskilt med tekst «Forbudt for gående og syklende».
Motorvegsskilt

Motorvei er en veitype som er fri for direkte tilknytning til eiendommene langs veien og forbeholdt trafikk med motorvogn eller vogntog som lovlig kan kjøres med minst 40 km/t på horisontal vei. Moped kan likevel ikke kjøres på motorvei. Gående og syklende har ikke adgang til motorveiområdet.

Før 1. juni 2006 skilte man mellom motorvei klasse A og motorvei klasse B. En vei betegnes nå som motorvei når den har atskilte kjørebaner og minst to kjørefelt i hver kjøreretning, og ikke har plankryss med annen vei eller jernbane. En motorveilignende vei, som ikke tilfredsstiller kravene til motorvei, tidligere kalt motorvei klasse B, betegnes nå som motortrafikkvei; den kan da bare ha ett kjørefelt i hver retning, være uten midtdeler og mindre trafikkerte sideveier kan være tilsluttet i plankryss.

Høyeste tillatte fartsgrense i Norge er 110 km/t. Motorveier med god standard, belysning og bredt område med midtdeler med rekkverk kan ha fartsgrense på 110 km/t. Andre motorveier har fartsgrenser på 90 eller 100 km/t. Vegtrafikkloven gir bestemmelser om fartsgrenser.

Første veistrekning i Norge med full motorveistandard var den 5,5 km lange parsellen Berger–Hvam på E 6 i Akershus som ble åpnet for trafikk høsten 1964.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg