Louisiana, (navn etter den franske konge Ludvig 14), forkortet LA eller La. (ofte kalt The Pelican State), delstat i USA, ved Mississippis utløp i Mexicogolfen; 134 273 km2 med 4 293 200 innb. (2007). Hovedstad: Baton Rouge. Delstaten var en del av Louisiana Territory, som USA kjøpte fra Frankrike i 1803. Louisiana ble svært hardt rammet av orkan høsten 2005.

Louisiana er et lavland med elvesletter, myrer og sjøer, og ved kysten er det en rekke store laguner med brakkvann. Mississippi og dens bielver ligger høyere enn landet omkring, og det har derfor på samme måte som i Nederland vært nødvendig å bygge diker (levees) til vern mot oversvømmelser. Klimaet er fuktig subtropisk med varme somrer og relativt kjølige vintrer. Årsmiddeltemperaturen varierer mellom 18 °C lengst i nord til 21 °C ved Mississippis munning. I New Orleans er middeltemperaturen 12 °C i kaldeste måned (jan.), 27 °C i varmeste måned (juli–aug.). Den årlige nedbørmengden varierer mellom ca. 1220 mm i nord og 1625 mm i sør. Vekstsesongen er på 320 dager i sør og 220 i nord. Spesielt fra mai til november er kysten utsatt for tropiske orkaner.

Den etniske variasjonen er større enn i de fleste andre Sørstater. En del av den hvite befolkningen er etterkommere av franske kolonister (se cajun), dels av franskmenn som ble fordrevet av britene fra Nova Scotia i siste del av 1700-tallet, dels av rojalist-flyktninger fra den franske revolusjonens tid. Fransk snakkes til daglig i en del strøk, og Code Napoléon er fremdeles grunnlaget for delstatens lovverk. Mardi gras (fetetirsdag) er en populær folkefestival, særlig i New Orleans. Svarte utgjør 32,5 % av befolkningen (2004), en andel som overgås av bare to andre delstater (Mississippi og South Carolina). 2,4 % er latinamerikanere. Delstatens største by, New Orleans, ble satt under vann og fikk enorme skader i forbindelse med orkanen Katrina høsten 2005.

Jordbruket, som tidligere var dominert av bomull, baserer seg i dag på dyrking av ris, soyabønner og sukkerrør samt produksjon av kjøtt og meierivarer. Nærmere halvparten av arealet er skogkledd, og skogen gir grunnlag for stor tre- og papirindustri. Fangst av skalldyr (reker, østers), moskusrotter, mink, oter m.m. gir også betydelige inntekter. Etter Texas er Louisiana den største naturgassprodusent av delstatene, og bare Texas, Alaska og California produserer mer olje. Også stor produksjon av svovel og salt. Industrien domineres av petrokjemisk og kjemisk industri, tekstil-, beklednings- og næringsmiddelindustri.

Blant institusjoner for høyere utdanning er fem universiteter, deriblant statsuniversitetet i Baton Rouge, og Tulane-, Dillard- og det katolske Loyola-universitetet, alle i New Orleans. Huey P. Long og hans bror Earl K. Long satte sterkt preg på Louisianas politiske liv i 1930- og 1940-årene, begge som guvernører.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.