Opptog i New Orleans på mardi gras 2009. Foto

Mardi gras er er det franske navnet på fetetirsdag, dagen som avslutter karnevalstiden og blir etterfulgt av den lange fastetiden mot påske. Navnet på dagen reflekterer skikken med å spise mye og fet mat før fastetiden, da det i en lang periode var forbudt å spise kjøtt og flesk.

Faktaboks

Uttale
mardˈi gras
Etymologi
fransk, ‘fetetirsdag’

Mardi gras-feiring

Karneval i Rio
Her paraderer Mangueira, en av de mest tradisjonsrike sambaskolene som deltar i det spektakulære karnevalet i Rio de Janeiro. Foto fra 2013.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Mardi gras brukes også om begivenheter i karnevalstiden som noen steder begynner på eller etter Hellige tre kongers dag og kulminerer på fetetirsdag, dagen før askeonsdag. Andre steder er mardi gras-feiringen knyttet til de tre dagene før askeonsdag.

Den berømte festivalsesongen i New Orleans i USA omfatter hele etterjulstiden frem til askeonsdag. Den første mardi gras-paraden der fant sted i 1837. Folkefesten i New Orleans med karnevalsopptog og andre festligheter tiltrekker seg mange turister og avsluttes på fetetirsdag med det såkalte "Rex Ball".

En rekke andre byer som Rio de Janeiro og Quebec har også markert seg gjennom feiringen av mardi gras.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg