Louisiana-kjøpet

Louisiana-kjøpet er USAs kjøp av Louisiana fra Frankrike i 1803. Kjøpesummen ble satt til 15 millioner dollar. Med renter ble de totale utgiftene 27 millioner dollar.

Faktaboks

uttale:
lu:iziˈæna-
også kjent som:
eng. The Louisiana Purchase

For dette fikk USA dermed et kjempeområde vest for Mississippi som siden ble delt opp i fire hele nye stater: Arkansas, Iowa, Missouri, Nebraska. Resten gikk inn som deler av ni andre: Louisiana, Minnesota, Oklahoma, Kansas, Colorado, Wyoming, Montana, North og South Dakota.

President Thomas Jefferson inngikk avtalen på egenhånd uten konsultasjon med Kongressen. Avtalen, som økte USAs område med 140 prosent, førte imidlertid til politisk storm, men Senatet gav sin tilslutning. Jeffersons motiv for kjøpet var ikke å styrke presidentens makt, men å sikre dette enorme området for USAs ekspansjon. Han mente at den nye amerikanske republikken bare kunne leve ved å vokse.

Napoleons motiv for å selge Louisiana var mer strategisk enn økonomisk. Frankrike var på denne tid midt inne i krigen med England og Napoleon ønsket ikke å måtte forsvare Louisiana og binde tropper og midler her.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg