Martin Luther King

Martin Luther King vinker til en folkemengde fra trappene til Lincolnmonumentet (Lincoln Memorial) i Washington D.C. Bildet er tatt 28. august 1963 da King holdt sin berømte tale «Jeg har en drøm» under Washington-marsjen til støtte for borgerrettighetslovene. Borgerrettighetsbevegelsen var en sosial bevegelse i USA på 1950- og 1960-tallet som arbeidet for likebehandling av afrikansk-amerikanere.

En afrikansk-amerikaner, også kalt svart amerikaner, er en amerikaner av helt eller delvis afrikansk herkomst. Det er i hovedsak et begrep som forteller om en forbindelse til den transatlantiske slavehandelen. I nyere tid har også etterkommere av senere migranter med afrikansk herkomst (for eksempel fra Karibia) omfavnet det.

Faktaboks

Også kjent som

afroamerikaner

Nyere tiders migranter fra Afrika og deres etterkommere identifiserer seg vanligvis ikke som afrikansk-amerikanere, selv om noen gjør det. Et eksempel på det siste er tidligere president Barack Obama, som er sønn av en hvit mor fra Kansas og en far fra Kenya.

Den amerikanske slavetiden begynte med kidnapping, salg og tvungen frakt av vestafrikanske mennesker til koloniene i Latin-Amerika og Karibia på 1500-tallet. Der ble slavene satt i tvangsarbeid på plantasjer, i gruver eller som tjenere i private hjem. Fra og med 1600-tallet begynte slavehandelen for alvor i de britiske koloniene i området rundt Virginia og ellers langs den Nord-Amerikanske østkysten. Selv om enkelte klarte å rømme eller tilegne seg frihet, forble det store flertallet av svarte amerikanere slaver, spesielt i Sørstatene, helt frem til den amerikanske borgerkrigens slutt i 1865.

Til tross for at slaveriet opphørte, var afrikansk-amerikanere stadig ofre for rasisme, diskriminering og segregering i hundre år. På 1950- og 1960-tallet fikk borgerrettsbevegelsen slutt på lovfestet raseskille i Sørstatene, men bevegelsens krav om sosiale og økonomiske reformer fikk i mindre grad gjennomslag.

Afrikansk-amerikanere som gruppe dominerer statistikker knyttet til fattigdom, fengsling og politivold. De siste årene har det vært en gryende protestbevegelse, der løst definerte grupper som Black Lives Matter har vært sentrale. Disse har hatt nedslagsfelt blant flere ulike grupper av amerikanere og har blant annet arrangert store protester som reaksjoner på en rekke politidrap der ubevæpnede gutter og menn har blitt skutt eller kvelt i hjel av politiet. Etter drapet på George Floyd 25. mai 2020 brøt det ut protester flere steder i USA. Enkelte steder, som i Portland, Oregon, varte protestene i flere måneder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg