Hymne er en form for lovsang som priser, hyller eller gir uttrykk for hengivenhet overfor noe guddommelig, for spesielle personer eller for en nasjon. Teksten i hymnen gir uttrykk for ærbødighet, den er ofte i en enkel metrisk form og har et direkte emosjonelt og poetisk uttrykk. Det finnes en rekke former for hymner, som generelle religiøse hymner, nasjonalhymner, hymner som priser noe guddommelig eller som brukes som trøst og for å berolige mennesker i vanskelige tider. Hymner kan synges uten akkompagnement, unisont (a capella), eller akkompagnert av orgelet.

Faktaboks

Uttale
hˈymne
Etymologi
av gresk ‘lovsang’

Hymnen kan spores tilbake til den greske antikken. Eldre samlinger av hymner finnes også i den eldre egyptiske kulturen, i indiske vediske hymner og i eldre kinesisk poesi. Hymner studeres innen hymnologien, som er studiet av religiøse sanger. Hymner finnes innenfor de fleste religioner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg