Lockheed Martin Corporation

Lockheed Martin Corporation. Lockheed Martin F-35B STOVL.

Av /KF-arkiv ※.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lockheed Martin F-35 Lightning II.

.
Lisens: fri

Bethesda i Maryland, amerikansk forsvarsindustrikonsern dannet 1995 ved sammenslutning av Lockheed Corporation (grunnlagt 1916) og Martin Marietta Corporation (grunnlagt 1961). Lockheed Martin overtok 1996 nøkkelområder innenfor forsvarselektronikk fra Loral Corporation og er nå en av verdens største på sitt område. Lockheed Martin tok i 2015 over helikopterprodusenten Sikorsky. Omsetning i 2016 var 47,25 mrd. amerikanske dollar.

Faktaboks

uttale:
lˈåkhi:d mˈa:tin kå:pərˈeiʃən

Lockheed Martin er organisert i fire forretningsområder – militærfly, elektroniske systemer, romsystemer, og informasjons- og teknologitjenester og integrerte systemer og løsninger – hvorav de to første er størst. Det meste av konsernets salg går til amerikansk forsvar og sikkerhets- og etterretningstjenester, samt andre føderale myndigheter. Lockheed Martin er en av de største enkeltleverandørene til det amerikanske forsvaret og til romorganisasjonen NASA; dessuten stor eksport til andre lands forsvar.

Flyvirksomheten har hovedsete i Fort Worth i Texas og stor produksjon også i Marietta i Georgia. Står bak militærfly som F-16, F-22, F-35, F-117, C-5, C-130, P-3 og U-2. Omfatter dessuten det såkalte Skunk Works i Palmdale i California, som utvikler avanserte systemer. Virksomheten innen elektroniske systemer har hovedsete i Bethesda og bygger bl.a. radar- og overvåkningssystemer, våpensystem for undervannskrigføring, missiler og missilforsvarssystemer. Romvirksomheten har hovedsete i Denver i Colorado og bygger bl.a. avanserte rominstrumenter, kommersielle og militære satellitter, romsonder, bæreraketter, romfergens utvendige drivstofftank og missiler. Produksjon og utvikling mange steder, bl.a. i Sunnyvale og Palo Alto i California.

Flytyper

Av viktige flytyper kan nevnes: F-16 Fighting Falcon, jagerfly opprinnelig utviklet av General Dynamics, F-16A og toseteren F-16B har vært benyttet i Luftforsvaret siden 1980. F-117 Nighthawk, tomotors jetdrevet stealth-kampfly. I luften for første gang 1981, hemmeligholdt til 1988. Var et effektivt våpen under Golfkrigen i 1991. Lockheed Martin/Boeing F-22 Raptor, tomotors jetdrevet jagerfly. F-35 Lightning II, énseters, énmotors kampfly med stealth-egenskaper, skal erstatte F-16 i Luftforsvaret i Norge. Lockheed Martin C-130 Hercules, amerikansk firemotors, turbopropdrevet transportfly i utstrakt bruk - det har vært eller blir benyttet i mer enn 50 land, deriblant Norge.

Missiler

Av missiler og missilsystemer kan nevnes bl.a. Peacekeeper (ICBM, fire trinn, opptil 10 stridshoder), og missilforsvarssystemet THAAD (Theater High Altitude Area Defense). Bæreraketter for romvirksomhet omfatter Atlas 2, ombygde Titan 2 missiler, Titan 4 og den nye LMLV (Lockheed Martin Launch Vehicle). Lockheed Martin Skunk Works er i gang med utvikling av den revolusjonerende ett-trinn-til-bane, gjenbrukbare og ubemannede Venture Star, som kan bli romfergens etterfølger i 2003/2004. Av romsystemer for øvrig kan nevnes en rekke kommunikasjonssatellitter, dessuten Mars-sondene Mars Global Surveyor og Mars '98 Surveyor Orbiter/Lander.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg