Cajun, cajan, befolkningsgruppe i Louisiana, USA, etterkommere av fransk-kanadiere som ble utvist av britene fra kolonien Acadia (nåværende Nova Scotia og New Brunswick) under Sjuårskrigen (1754–63), da de nektet å avlegge ed til den britiske tronen. I 1790 hadde 4000 funnet veien hit.

Cajun-folket lever i det fruktbare sumplandet i Sør-Louisiana, hvor de opprettholder en egen og særpreget kultur. De levde helt opp til vår tid nokså isolert i forhold til dominerende strømninger i amerikansk samfunns- og kulturliv. Jordbruk er viktigste næringsvei, med dyrking av mais, yams, sukkerrør og bomull. Lafayette er områdets største by, og cajun-folkets kulturelle sentrum. Språket er en form for patois, fransk oppblandet med ord og uttrykk fra engelsk, spansk, tysk og afrikanske og indianske språk.

Cajun betegner også cajun-folkets musikk, som på lignende vis er en blanding av fransk folkemusikk, countrymusikk, blues, rock'n'roll og latinamerikanske rytmer. Den svarte befolkningen i området har tatt opp deler av cajun-folkets kultur, til dels også språket. Deres variant av cajun-musikk kalles gjerne zydeco, og er kjent bl.a. gjennom artister som Clifton Chenier og Queen Ida.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.