Cajun, cajan, befolkningsgruppe i Louisiana, USA, etterkommere av fransk-kanadiere som ble utvist av britene fra kolonien Acadia (nåværende Nova Scotia og New Brunswick) under sjuårskrigen (1754–63), da de nektet å avlegge ed til den britiske tronen. I 1790 hadde 4000 funnet veien hit.

Cajun-folket lever i det fruktbare sumplandet i Sør-Louisiana, hvor de opprettholder en egen og særpreget kultur. De levde helt opp til vår tid nokså isolert i forhold til dominerende strømninger i amerikansk samfunns- og kulturliv. Jordbruk er viktigste næringsvei, med dyrking av mais, yams, sukkerrør og bomull. Lafayette er områdets største by, og cajun-folkets kulturelle sentrum. Språket er en form for patois, fransk oppblandet med ord og uttrykk fra engelsk, spansk, tysk og afrikanske og urfolkspråk.

Cajun betegner også cajun-folkets musikk, som på lignende vis er en blanding av fransk folkemusikk, countrymusikk, blues, rock'n'roll og latinamerikanske rytmer. Den svarte befolkningen i området har tatt opp deler av cajun-folkets kultur, til dels også språket. Deres variant av cajun-musikk kalles gjerne zydeco, og er kjent gjennom artister som Clifton Chenier og Queen Ida.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.