cajun

Cajun, cajan, befolkningsgruppe i Louisiana, USA, etterkommere av fransk-kanadiere som ble utvist av britene fra kolonien Acadia (nåværende Nova Scotia og New Brunswick) under sjuårskrigen (1754–63), da de nektet å avlegge ed til den britiske tronen. I 1790 hadde 4000 funnet veien hit.

Faktaboks

Uttale
kˈeidʒən
Etymologi
forvanskning av fransk ‘acadien’

Cajun-folket lever i det fruktbare sumplandet i Sør-Louisiana, hvor de opprettholder en egen og særpreget kultur. De levde helt opp til vår tid nokså isolert i forhold til dominerende strømninger i amerikansk samfunns- og kulturliv. Jordbruk er viktigste næringsvei, med dyrking av mais, yams, sukkerrør og bomull. Lafayette er områdets største by, og cajun-folkets kulturelle sentrum. Språket er en form for patois, fransk oppblandet med ord og uttrykk fra engelsk, spansk, tysk og afrikanske og urfolkspråk.

Cajun betegner også cajun-folkets musikk, som på lignende vis er en blanding av fransk folkemusikk, countrymusikk, blues, rock'n'roll og latinamerikanske rytmer. Den svarte befolkningen i området har tatt opp deler av cajun-folkets kultur, til dels også språket. Deres variant av cajun-musikk kalles gjerne zydeco, og er kjent gjennom artister som Clifton Chenier og Queen Ida.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg