Bauxittutvinning i Guinea

Guinea har en av verdens største forekomster av bauxitt. Bildet viser et anlegg for bauxittutvinning i Kamsar, Guinea.

Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk
Landbruk i Guinea
Ca. 80 prosent av befolkningen arbeider i primærnæringene.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Guineas bruttonasjonalprodukt (BNP) er på 21,0 milliarder amerikanske dollar (2022). I 2022 økte BNP med 4,7 prosent. I 2012–2022 var økningen på 174,9 prosent. Av nabolandene har Elfenbenskysten og Senegal et høyere BNP per innbygger, mens de fire andre nabolandene Mali, Guinea-Bissau, Sierra Leone og Liberia har et lavere BNP per innbygger (2022). Andelen av befolkningen som lever under fattigdomsgrensen, er 43,7 prosent (2018). Arbeidsledigheten var på 5,7 prosent, og inflasjonen utgjorde 10,5 prosent i 2022. Den offentlige gjelden utgjorde 37,9 prosent av BNP i 2017.

Guinea er et av Afrikas mest ressursrike land, men likevel et av kontinentets mindre sosialt og økonomisk utviklede stater. Størstedelen av landets inntekter kommer fra gruvesektoren, mens det store flertallet av befolkningen er sysselsatt i landbruket.

Historisk bakgrunn

Guinea (Økon. aktivitet)

Økonomisk aktivitet.

Av /Store norske leksikon ※.

Gruveindustrien ble etablert under fransk kolonistyre, og mineralutvinning har enda lengre historie i det som utgjør dagens Guinea, særlig utvinning av gull. Utviklingen av den moderne sektor i landets økonomi tok til oppunder andre verdenskrig, da utvinningen av bauxittforekomstene begynte, og bindingen til Frankrike ble styrket som følge av den økonomiske verdien av kolonien.

Da Guinea valgte å stå utenfor Det franske fellesskap ved selvstendigheten i 1958, ble de fleste bånd med Frankrike brutt, med negativ innvirkning på den nye statens økonomi, blant annet ved at franske interesser ble trukket ut av landet. En økonomisk utvikling bygd på grunnlaget fra kolonitiden ble derfor brutt, og Guinea stagnerte, selv om utvinningen av mineralrikdommene fortsatte.

En årsak til stagnasjonen var også beslutningen om å nasjonalisere mesteparten av den økonomiske virksomheten, med unntak av landbruket, selv om kollektive ordninger ble innført også på denne sektoren, og gruveindustrien. Gruveindustrien utviklet seg som den sterkeste del av økonomien, men i stor grad isolert fra resten av næringslivet. Senere er mye av statens eierinteresser privatisert, som del av et økonomisk reformprogram gjennomført fra siste halvdel av 1980-årene. Programmet ble støttet av Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken, og medførte videre blant annet en devaluering av den nasjonale valutaen, syli (senere guineansk franc), sterk reduksjon av den offentlige forvaltning og høyere priser på landbruksprodukter og liberalisering av handelen med utlandet.

Til 1984 var Guinea selvforsynt med de viktigste matvarene, men har måttet importere betydelige mengder matvarer; fremfor alt ris. Matvareproduksjonen steg igjen mot slutten av 1990-årene. Etter selvstendigheten var jordbruket delvis organisert på kollektiv basis, en ordning som ble opphevet etter regimeskiftet i 1980-årene.

Primærnæringer

Guineanske kvinner lager palmeolje

Primærnæringene bidrar med 19,8 prosent av BNP (2017). Cirka 80 prosent av den yrkesaktive befolkningen er sysselsatt i primærnæringene.

Landbruk

I de fuktige kystområdene dyrkes ris, oljepalmer, bananer og ananas, i høylandet blant annet mais, kaffe og kinatrær. På Nigerslettene dyrkes ris ved kunstvanning, og ellers hirse, maniok og peanøtter. Det dyrkes også kaffe, søtpoteter, sukkerrør, kakao og sorghum.

Fra 1985 er bomull dyrket fra plantasjer i Øvre Guinea. Innen flere områder er tidligere plantasjedrift reetablert. På grunn av tsetsefluen er fedriften konsentrert til høyereliggende områder, hvor fulaniene holder store flokker med små ndamakveg, en rase som er motstandsdyktig mot tsetsefluen.

25,0 prosent av Guineas areal er dekket av skog (2021). Det er betydelig uutnyttet potensial for tømmerutvinning, men mangelfull infrastruktur hindrer en kommersiell utvinning.

Fiske

Guineanske kvinner fisker med nett ved elva Niger

Guinea har en kontinentalsokkel på 56 000 kvadratkilometer. Guineas egen fiskerisektor er lite utviklet, og fangstene i Guineas farvann skjer vesentlig av utenlandske trålere. Siden 1983 har Guinea hatt avtaler med EU for fiske i farvannene. Det samlede havfisket utgjorde 283 000 tonn i 2017. Fangst av fisk i sjøer og elver i innlandet var i 2021 på 42 000 tonn, mens oppdrett av fisk da utgjorde 1150 tonn.

Bergverk og energi

Vannkraftverket Kaleta
Vannkraftverket Kaleta ved elva Konkouré i Guinea kom i drift i 2015.

Guinea har store mineralforekomster, spesielt innen jernmalm og bauxitt i tillegg til gull, diamanter og uran. Gruvesektoren er den mest dynamiske sektor i landets økonomi, og står for langt den største andelen av de offisielle eksportinntektene (over 90 prosent i 1980-årene og cirka 80 prosent i 1990-årene). Sektoren har stått for om lag en femtedel av BNP siden slutten av 1980-årene. Som ledd i de økonomiske reformene som ble introdusert fra 1980-årene, ble ny gruvelovgivning introdusert i 1995, blant annet for å bedre forholdene for utenlandske investeringer og redusere statens direkte rolle i gruveindustrien. En rekke nye letelisenser ble gitt på slutten av 1990-årene. Ved inngangen til 2000-tallet ble bauxitt, diamanter og gull kommersielt utvunnet, med utsikter til at også påviste forekomster av jernmalm og nikkel kunne utnyttes. Mangelfull infrastruktur og mangel på kraft er hindre for full utnytting av potensialet i Guinea, som er et land med til dels utilgjengelige områder.

Guinea har verdens største reserver bauxitt. Landets reserver er 7,4 milliarder tonn (2022), noe som utgjør 23,9 prosent av verdens totale reserver. Guineas bauxitt er av høy kvalitet, og landet er verdens tredje største produsent etter Australia og Kina (2021). Utvinningen foregår fra gruver ved Boké-Sangaredi, Fria-Kimbo og Kindia-Debele, med førstnevnte som den største. Derfra er det bygd et jernbanespor til en nyanlagt havn ved Kamsar, hvorfra malmen skipes ut. Utvinningen begynte ved Fria i 1930-årene, og foredling til aluminiumoksid i 1960-årene. Smelteverket der er Guineas største industrianlegg, med en kapasitet på cirka 700 000 tonn i året.En rekke utenlandske selskap har vært involvert i bauxittutvinningen, gjerne i konsortier og i joint venture-samarbeid med den guineanske stat.

Guinea har forekomster av diamanter og gull som også utgjør en betydelig del av landets eksport. Gull har vært utvunnet i flere hundre år, og foregår fortsatt med tradisjonelle metoder, i tillegg til industriell utvinning. Flere utenlandske selskaper har engasjert seg i sektoren; blant disse norske Guinor Gold Corporation, med Léro-gruven. Denne gruven som ble åpnet i 1995, er 446 kilometer nordøst for Conakry. Utvinning av diamanter skjer både individuelt og industrielt, og mye av den ukontrollerte utvinningen er blitt smuglet ut av landet. Det største volumet utvinnes ved Aredor-gruven ved Kerouane, som ble åpnet i 1930-årene, men revitalisert i nyere tid. I den sørøstlige delen av landet finnes store jernmalmforekomster som ble satt i produksjon 1981, etter at forekomstene på Kaloumhalvøya nær Conakry var uttømt etter drift fra 1953.

Det er påvist verdifulle forekomster av jern av høy kvalitet i Mont Nimba, men den planlagte utvinningen er utsatt blant annet på grunn av borgerkrigen i nabolandet Liberia, som gjør det problematisk å frakte malmen til utskipningshavnen i Buchanan.

Det er bekreftet at Guinea har forekomster av granitt, uran, nikkel og kobolt. Det letes etter olje- og gassforekomster på kontinentalsokkelen.

Energi

Forbruket av primærenergi var 189 petajoule (PJ) i 2020. Per innbygger utgjør det 14 GJ. 65 prosent av forbruket var basert fornybar energi, i hovedsak bioenergi i form av trevirke. Petroleum sto for de resterende 35 prosent. Etter 2015 har samlet vekst i forbruket vært på 24 prosent, som i hovedsak skyldes økt forbruk av petroleum. Lavt energiforbruk kombinert med en forholdsvis høy andel fornybar energi gjør at årlig utslipp av klimagasser er beskjedent, og beregnet til 0,3 tonn CO₂ per innbygger.

I 2021 var produksjonen av elektrisk energi 3 TWh fra en samlet installert kapasitet på 1300 megawatt (MW). 88 prosent av kraftproduksjonen ble gjort med bruk av fornybar energi, i hovedsak vannkraft. Landet har store utbyggbare vannkraftressurser som er anslått til mer enn 6000 MW, men i 2022 var kun 1100 MW bygd ut. Vannkraftverket Kaleta ved elva Konkouré kom i drift i 2015 med en installert ytelse på 240 MW. Ved den samme elva ligger også landets største vannkraftverk Souapiti, som kom i full drift i 2021 med en installert ytelse på på 550 MW. Kraftverket skal blant annet forsyne et nytt smelteverk med elektrisk energi. I tillegg til vannkraftverk har landet en rekke store og små varmekraftverk, hvorav de i permanent drift utgjør rundt 200 MW.

Kun 46,8 prosent av befolkningen hadde tilgang til elektrisitet i 2021. I rurale områder (landsbygda) var tallet 21,3 prosent. Liten grad av elektrifisering bidrar til et lavt gjennomsnittlig sluttforbruk av elektrisk energi, som er anslått til rundt 2,5 kWh per innbygger.

Industri

Guineansk mann arbeider på byggeplass

Industriens bidrar med 32,1 prosent til BNP (2017). Utover gruvevirksomheten er industrien i Guinea lite utviklet, og baserer seg hovedsakelig på bearbeiding og foredling av lokale råvarer, samt produksjon av ferdigvarer til erstatning for import. Det fremstilles blant annet sigaretter, øl og mineralvann for det lokale marked. Den eneste industrielle virksomhet av størrelse er foredlingen av bauxitt.

Tjenesteytende næringer

De tjenesteytende næringer som blant annet omfatter varehandel og finansvirksomhet, bidrar med 48,1 prosent av BNP (2017). I 2019 var det 99 000 turister på besøk i Guinea.

Utenrikshandel

Guineas eksport utgjorde 10,266 milliarder amerikanske dollar i 2021, mens importen beløp seg til 5,353 milliarder amerikanske dollar. Landet hadde med dette i 2021 et overskudd på handelsbalansen på 4,913 milliarder amerikanske dollar.

I 2019 hadde Guinea størst eksport til følgende tre land: De forente arabiske emirater (39 prosent), Kina (36 prosent) og India (seks prosent). Bauxitt er den viktigste eksportvaren. Andre viktige eksportvarer er gull og diamanter, samt aluminiumoksid. Landbruksprodukter for eksport er særlig bananer, kaffe, ananas, palmeolje, jordnøtter og sitrusfrukter, samt en del grønnsaker.

Den sterke avhengigheten særlig av bauxitt gjør Guineas økonomi sårbar for svingninger i prisen for denne varen på de internasjonale markedene. En del av landets mineraleksport har gått over havner i Liberia, og krigen der rammet derfor også guineansk økonomi. Samtidig ble landet indirekte trukket inn i den regionale destabiliseringen, gjennom borgerkrigene i nabolandene Liberia, Sierra Leone, Guinea-Bissau og Elfenbenskysten.

I 2019 hadde Guinea størst import fra følgende seks land: Kina (39 prosent), India (8 prosent) og Nederland (6 prosent), samt Belgia og De forente arabiske emirater (begge 5 prosent). De viktigste importvarer er raffinerte petroleumsprodukter, medisiner, maskiner, lastebiler, biler, bygningsmaterialer, tekstiler og ris.

Utviklingsbistand

Guinea mottar betydelig utviklingsbistand, blant annet fra Frankrike, EU og Verdensbanken. Norske myndigheter kansellerte i 1995 Guineas offentlige gjeld til Norge som ledd i et internasjonalt gjeldsletteprogram. Norge ga ikke utviklingsbistand til Guinea i 2008–2013. I årene 2019–2022 var den norske bistanden årlig på 1,4 millioner kroner for et prosjekt på sektoren styresett, sivilt samfunn og konfliktforebygging.

Samferdsel

Mangelfull transportinfrastruktur er regnet som det vesentligste hinder for den økonomiske utviklingen av Guinea, blant annet for mer omfattende utnytting av landets mineralforekomster og skoger. Hovedstaden Conakry har jernbaneforbindelse til Kankan. En 144 kilometer lang sidebane til Fria brukes til transport av bauxitt og aluminiumoksid. En 134 kilometer lang bane, som var ferdig i 1973, fører fra bauxittforekomstene ved Boké til eksporthavnen Port Kamsar.

Veinettet er på 44 301 kilometer, hvorav 3346 kilometer med fast dekke (2018). Det er veiforbindelse til alle de seks nabolandene. Jernbanenettet utgjør 1086 kilometer (2018). Den nordlige delen av elva Niger er farbar for mindre fartøyer. Conakry har internasjonal lufthavn. De viktigste havnebyene er Conakry og Port Kamsar; hvorav den første gjennomgikk omfattende rehabilitering på slutten av 1990-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg