Primærenergi, kaller vi de forskjellige energiformene slik de forefinnes i naturen før de har gjennomgått noen form for energiomforming. Det finnes både ikke-fornybare og fornybare primærenergi. Eksempler på primærenergikilder kan være råolje, vannfallsenergi, vindenergi og kjerneenergi.

Primærenergi forekommer oftest i en form som ikke kan utnyttes direkte. For eksempel må råolje raffineres til ulike petroleumsprodukter før den kan tas i bruk. Ved foredling av primærenergi til elektrisitet vil for eksempel en del av den primære energien gå tapt, avhengig av virkningsgraden i foredlingsprosessen. Vannkraft produseres med høy virkningsgrad, mens kull-, gass- og kjernekraftverk vil ha en mye lavere virkningsgrad. Mer av primærenergien går her tapt i form av spillvarme eller kjøling. Som oftest når vi støter på begrepet primærenergi refereres det nettopp til ikke-fornybare energiråstoffer som kull, olje, gass og uran.

Når energien har fått en slik form at den egner seg godt til distribusjon og bruk kaller vi den en energibærer eller energivare. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.