Niger, den tredje lengste elv i Afrika, 4160 km lang, med et nedbørfelt på 2,1 mill. km2.

Nigerelva springer ut i fjellområdet Fouta-Djalon i Guinea, ca. 800 moh. og renner nordøstover inn i Mali og videre mot Sahara. Øvre Niger strekker seg omtrent til Bamako i Mali. Ved utkanten av Sahara danner elven et 100–150 km bredt innlandsdelta. Nedre Niger renner videre fra innlandsdeltaet mot øst og senere sørøst. Ved Labbézenga går den inn i landet Niger. Ved Lokoja i Nigeria mottar Niger sitt største tilløp, Benue. Ved Guineabukta danner Niger et større elvedelta, Nigerdeltaet, på ca. 36 000 km2.

Niger renner gjennom flere svært tørre områder og er derfor en svært viktig kilde til kunstig vanning og gir gode muligheter for utbygging av vannkraft. Det er en stor demning ved Kainji og i tilløpselven Sankarani (Sélingué).

På grunn av store klimaforskjeller flommer den til ulike steder underveis. Mest nedbør mottar elven i sør, minst i nord, ved Timbuktu. Det finnes mye fisk i elven, mest karpe- og mallefisker samt nilabbor som er særlig viktig matfisk og gir grunnlag for økonomisk aktivitet.

På 2000-tallet har Nigerelven vist tendens mot mulig uttørking. Økt bosetting såvel som klimaendringer er årsaker til at elven har mistet mye av sin vannføring.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.