Faktaboks

Niger
Uttale
nˈiger
NASA Space Shuttle Overflight photo of the Niger Delta
Nigerdeltaet fotografert fra verdensrommet.
MEND fighters and hostages

Krigere fra opprørsbevegelsen Movement for the Emancipation of the Niger Delta (MEND) med gisler i Nigerdeltaet i 2006.

Fisker på Niger

En fisker i sin båt på Niger i nærheten av Niamey, Niger.

Av /ILO.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Niger er den tredje lengste elven i Afrika, 4160 kilometer lang og med et nedbørfelt på 2,1 millioner kvadratkilometer.

Nigerelven springer ut i fjellområdet Fouta-Djalon i Guinea, cirka 800 meter over havet og renner nordøstover inn i Mali og videre mot Sahara. Øvre Niger strekker seg omtrent til Bamako i Mali. Ved utkanten av Sahara danner elven et 100–150 kilometer bredt innlandsdelta. Nedre Niger renner videre fra innlandsdeltaet mot øst og senere sørøst. Ved Labbézenga går den inn i landet Niger. Ved Lokoja i Nigeria mottar Niger sitt største tilløp, Benue. Ved Guineabukta danner Niger et større elvedelta, Nigerdeltaet, på omkring 36 000 kvadratkilometer.

Niger renner gjennom flere svært tørre områder og er derfor en svært viktig ressurs for vanningsjordbruk, hovedsakelig til produksjon av ris, og for pastoralisme. I Nigers innlandsdelta og i den nordlige delen av elveløpet blir hundretusener av husdyr som kveg, sauer, geiter og kameler ført til elven for å beite på fôrplanter etter hvert som vannet trekker seg tilbake gjennom den tørre årstiden. Dette skjer vanligvis fra desember og oppholdet ved elven varer til regnet kommer tilbake rundt juni–juli. I tillegg gir elven også muligheter for utbygging av vannkraft. Det er en stor demning ved Kainji og i tilløpselven Sankarani (Sélingué).

På grunn av store klimaforskjeller flommer den til ulike steder underveis. Mest nedbør mottar elven i sør, minst i nord, ved Timbuktu. Det finnes mye fisk i elven, mest karpe- og mallefisker samt nilabbor som er særlig viktig matfisk og gir grunnlag for økonomisk aktivitet.

Elvens vannstand varierer svært mye gjennom året. Den minket med tørkene på 1970- og 1980-tallet, men har siden økt igjen i takt med at nedbøren også har økt. Vannkraftutbyggingen i Sélingué som stod ferdig i 1982 har likevel ført til at vannstanden neppe kan nå opp til samme nivå som før utbyggingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg