Det franske fellesskap

Artikkelstart

Det franske fellesskap var et statsforbund som bestod av Frankrike og landets oversjøiske territorier og tidligere afrikanske kolonier. Det ble grunnlagt i 1958 og oppløst i 1995.

Faktaboks

Etymologi
fransk La Communauté

Det franske fellesskap ble opprettet ved den femte franske republikks forfatning av 1958 til avløsning av Den franske union av 1946 (fjerde republikk). Forbundet omfattet til å begynne med Frankrike med Algerie (som ble selvstendig i 1962), Frankrikes oversjøiske departementer og territorier, Madagaskar, landene i Fransk Vest-Afrika (unntatt Guinea) og landene i Fransk Ekvatorial-Afrika.

Ved en grunnlovsendring i 1960 ble det åpnet adgang for statene til å oppnå fullstendig selvstendighet samtidig som de ble stående som medlemmer av Det franske fellesskap. Seks stater (Gabon, Kongo, Madagaskar, Den sentralafrikanske republikk, Senegal og Tsjad) valgte å bli uavhengige stater sammen med Frankrike innen fellesskapet, mens de øvrige foretrakk uavhengighet utenfor. Siden har det hatt mindre betydning for landenes forhold til Frankrike om de har vært medlem i fellesskapet eller ikke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg