oljepalme

Oljepalmeplantasje i Costa Rica, fruktstand i forgrunnen
Oljepalmeplantasje i Costa Rica, fruktstand i forgrunnen
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Oljepalme er en planteslekt i palmefamilien med to arter. Den er uvanlig ved at den ene arten hører hjemme i Afrika, den andre i Amerika. Den afrikanske arten dyrkes i plantasjer i tropiske regnskogområder i Asia, Amerika og Afrika og er den viktigste tropiske kilden til vegetabilsk olje (palmeolje). I Indonesia er palmeoljeproduksjon den viktigste årsaken til ødeleggelsen av leveområdene til sumatraneshorn og orangutangen. Palmeolje brukes dessuten til produksjon av biodiesel, og etterspørselen etter dette har lagt ytterligere press på regnskogområder. Betegnelsen «oljepalme» brukes også mindre spesifikt om andre palmer med oljerike frukter.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Elaeis
Beskrevet av
Nikolaus Joseph von Jacquin

Beskrivelse

Gummi- og oljepalmeplantasje i Thailand.
Av /UNEP/GRID Arendal.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Bladet er finnete med skarpe torner på bladstilken. Oljepalmen er sambu. De enkjønnete blomstene sitter i tette, enkjønnete blomsterstander på samme individ, men er normalt atskilt i tid, slik at treet på et gitt tidspunkt er enten hannlig eller hunnlig. Fruktene er rødlige, oransje eller nesten svarte, eggformete, har ett frø og danner en tett fruktstand.

Afrikansk oljepalme

Elaeis guineensis i Delta du Saloum, Senegal. Høsting av palmevin
Elaeis guineensis i Delta du Saloum, Senegal
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Afrikansk oljepalme, Elaeis guineensis, hører hjemme i fuktige, tropiske deler av Afrika. Stammen er omkring 60 centimeter tykk og blir i naturen mer enn 18 meter lang, men i plantasjer sjelden mer enn 12 meter. Bladene blir 4,5 meter lange og 1,8 meter brede. Frukten blir 5 centimeter lang, og fruktstanden kan veie over 10 kilogram.

Av fruktkjøttet utvinnes palmeolje og av frøet palmekjerneolje. Begge disse produktene har stor kommersiell betydning innen matvare- og kosmetikkindustri. Palmeolje brukes dessuten til produksjon av biodiesel, og etterspørselen etter dette har lagt ytterligere press på regnskogområder. I sitt hjemmeområde har palmen mange andre nytteverdier som palmevin (fra stammen), bygningsmateriale og blad til taktekking.

Blomsten pollineres av snutebillen Elaeidobius kamerunicus. Introduksjon av denne i plantasjer i Amerika og Asia på 1980-tallet medførte en kraftig økning i produksjon.

Produksjon av palmeolje i 2017:

1000 000 tonn
Indonesia 1 158,3
Malaysia 101,7
Thailand 1 14,6
Nigeria 1 7,8
Colombia 1 5,7
Ecuador 3,3
Kamerun 1 3,1
Ghana 1 2,5
Verden 317,6

1) Estimerte tall. Kilde: FAO

Amerikansk oljepalme

Amerikansk oljepalme, Elaeis oleifera, hører hjemme i Mellom-Amerika og i nordlige Sør-Amerika. Stammen er omkring 30 centimeter tykk og bøyd nederst, slik at palmen ser halvveis krypende ut. Den blir omkring 6 meter lang. Bladene er 3,6 meter lange og 1,2 meter brede. Frukten er mindre enn 1,5 centimeter lang. Den høstes fra ville palmer, og i mindre grad palmer dyrket i plantasjer, til utvinning av palmeolje og palmekjerneolje.

Bruk av palmeolje i Norge

Salg av palmeolje og produkter med palmeolje i dagligvarebutikker i Norge har gått kraftig til bake siden 2011. Sammenhengen mellom palmeoljeproduksjon og fjerning av regnskog i Indonesia fikk økt oppmerksomhet særlig gjennom arbeid til organisasjonene Regnskogfondet og Grønn hverdag. Matinformasjonsforskriften fra 2014 stilte krav til at det må angis hvilke planter oljen eller fettet stammer fra (for eksempel kokosolje eller palmeolje). Det er ikke lenger tilstrekkelig å benytte de uspesifiserte betegnelsene «vegetabilsk» olje eller fett.

I Norge har bruken av biodrivstoff produsert av palmeolje gått tilbake siden 2017, men forekommer fortsatt.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

oljepalme
Elaeis
GBIF-ID
2731881

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg