oljepalme

Oljepalmeplantasje i Costa Rica, fruktstand i forgrunnen
Oljepalmeplantasje i Costa Rica, fruktstand i forgrunnen

Oljepalme er en planteslekt med to arter i palmefamilien. Den er uvanlig ved at den ene arten er hører hjemme i Afrika, den andre i Amerika. Den afrikanske arten dyrkes i plantasjer i tropiske regnskogområder i Asia, Amerika og Afrika og er den viktigste tropiske kilden til vegetabilsk olje (palmeolje). I Indonesia er palmeoljeproduksjon den viktigste årsaken til ødeleggelsen av leveområdene til orangutangen. Palmeolje brukes dessuten til produksjon av biodiesel, og etterspørselen etter dette har lagt ytterligere press på regnskogområder.

Faktaboks

Også kjent som

Elaeis

Beskrivelse

Bladet er finnete med skarpe torner på bladstilken. Oljepalmen er sambu. De enkjønnete blomstene sitter i tette, enkjønnete blomsterstander på samme individ, men er normalt atskilt i tid, slik at treet på et gitt tidspunkt er enten hannlig eller hunnlig. Fruktene er rødlige eller oransje, eggformete har ett frø og danner en tett fruktstand.

Afrikansk oljepalme

Elaeis guineensis i Delta du Saloum, Senegal. Høsting av palmevin
Elaeis guineensis i Delta du Saloum, Senegal

Afrikansk oljepalme, Elaeis guineensis, hører hjemme i fuktige, tropiske deler av Afrika. Stammen er omkring 60 centimeter tykk og blir i naturen mer enn 18 meter lang, men i plantasjer sjelden mer enn 12 meter. Bladene blir 4,5 meter lange og 1,8 meter brede. Frukten blir 5 centimeter lang, og fruktstanden kan veie over 10 kilogram.

Av fruktkjøttet utvinnes palmeolje og av frøet palmekjerneolje. Begge disse produktene har stor kommersiell betydning innen fødevare- og kosmetikkindustri. Palmeolje brukes dessuten til produksjon av biodiesel, og etterspørselen etter dette har lagt ytterligere press på regnskogområder. I sitt hjemmeområde har palmen mange andre nytteverdier som palmevin (fra stammen), bygningsmateriale og blad til taktekking.

Blomsten pollineres av snutebillen Elaeidobius kamerunicus. Introduksjon av denne i plantasjer i Amerika og Asia på 1980-tallet medførte en kraftig økning i produksjon.

Amerikansk oljepalme

Amerikansk oljepalme, Elaeis oleifera, hører hjemme i Mellom-Amerika og i nordlige Sør-Amerika. Stammen er omkring 30 centimeter tykk og bøyd nederst, slik at palmen ser halvveis krypende ut. Den blir omkring 6 meter lang. Bladene er 3,6 meter lange og 1,2 meter brede. Frukten er mindre enn 1,5 centimeter lang. Den høstes fra ville palmer, og i mindre grad palmer dyrket i plantasjer, til utvinning av palmeolje og palmekjerneolje.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg