Nimba
Fjellet Nimba er en del av Guineahøylandet. Rundt fjellet er det anlagt et naturreservat.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Guineas kystlinje er 320 kilometer lang, og danner en sterkt innskåret riaskyst (kyst som er dannet ved senkning av landoverflaten) med mange elvemunninger og mangrovesumper. Innenfor sumpene ligger en 50–80 kilometer bred kystslette, som i terrasser hever seg opp mot fjellområdet Fouta-Djalon. Det er et dypt nedskåret, cirka 1000 meter høyt platå, hovedsakelig bygd opp av sandstein. Høyeste punkt her er Mont Kavendou, 1425 meter over havet. Flere store elver har sitt utspring i Fouta Djalon, blant annet Niger-, Senegal- og Gambiaelvene.

Den sørøstlige delen av Guinea tilhører Guineahøylandet, som er bygd opp av granitter, gneiser, skifere og kvartsitter. Landskapet består av avrundede, skogkledte bakker, med enkelte høyere topper, blant annet Nimba, 1752 meter over havet, som er landets høyeste fjell. Omkring Nimba er det anlagt et naturreservat med regnskog og savanne på 17 540 hektar. Naturreservatet er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Et bredt platåområde i nordøst heller ned mot Nigerelven. Gjennomsnittshøyden er 300 meter over havet, men det finnes atskillige «inselberg», bestående enten av granittdomer eller sandsteinsutløpere fra Fouta Djalon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev celine Netland Hodne

hva betyr riaskyst? hva er det mulig å dyrke av mat osv i disse områdne??

svarte Erik Bolstad

Hei, og takk for spørsmål! Riakyst er ikke forklart i artikkelen, og det bør det være! Jeg oppdaterer den nå. Både Ria-kyst og fjordkyst kan betegnes som ”druknede daler”, men opprinnelse og utseende er forskjellig. Fjordkysten er dannet av breer som gravde ut dalføre langt under havnivået. Når så breen trakk seg tilbake, kunne havet trenge inn og fylle opp dalførene. Ria-kyst er dannet ved senkning av landoverflata og/eller heving av havnivå. Utseendemessig skiller Ria-kyst seg fra fjordkysten ved å ha et V-formet tverrprofil, og lengdeprofilet blir stadig dypere ut mot havet. Fjordkystens lengdeprofil er omvendt, med grunnere forhold i fjordmunningen enn lenger inn i fjorden. Ved fjordmunningen har man fått dannet en terskel (forhøyning i fjordbotnen), fordi bretunga var så tynn ytterst i fjorden at den ikke klarte å grave mer. Lenger inne i fjorden var den tykkere og grov derfor dypere der. Ria-kyst har ofte flere øyer og holmer, og over tid vil littorale krefter erodere utstikkere, og transportere erosjonsmateriale inn mot buktene hvor det avsettes. Håper det var et tilfredsstillende svar på spørsmålet ditt. Takk for at du gjorde oss oppmerksom på at dette ikke var godt nok forklart.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg