Guineas befolkning

I 2000 mottok Guinea rundt en halv million mennesker som flyktet fra kamphandlinger i Liberia og Sierra Leone. Det høye antallet flyktninger er blitt en betydelig belastning på landets økonomi og har forårsaket en del uro mellom de ulike folkegruppene i Guinea. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Guineas befolkning er estimert til 11 745 000 (Verdensbanken 2013) og årlig befolkningsvekst til 2,5 %. Folketilveksten har vært lavere enn i mange andre afrikanske land, vesentlig på grunn av høy emigrasjon gjennom mange år. Spedbarnsdødeligheten er fortsatt høy (65,9 promille i 2013), men er synkende. Forventet levealder ved fødsel er 56,6 år for kvinner og 55,1 år for menn. 42,3 % av befolkningen er under 15 år. Guinea mottok tidlig på 2000-tallet svært mange flyktninger fra Liberia og Sierra Leone, og nærmere 100 000 av landets egne innbyggere måtte flykte på grunn av uro i grenseområdene mot nabolandene. Flyktningeproblemet var en alvorlig belastning på landets økonomi, og forårsaket uro mellom enkelte folkegrupper.

Det finnes rundt 16 ulike etniske grupper med til dels store forskjeller i språk, kultur og tradisjonelle samfunnsformer. Fulani utgjør ca. 40 % av befolkningen, og lever hovedsakelig i Fouta Djalon som kveg- og jordbrukere. Malinke utgjør ca. 26 %, og dominerer i det tynt befolkede Øvre Guinea. I den tett bosatte kystregionen i Nedre Guinea er susu den viktigste gruppen. De omfatter ca. 11 % av landets innbyggere, men deres språk er blitt det fremherskende i hele denne regionen. I det sørvestlige skogområdet er kissi (6,5 %) og kpelle (4,8 %) de viktigste etniske grupper.

Guinea er relativt tynt befolket (47,8 innbyggere per km2). Den største befolkningskonsentrasjonen har Fouta Djalon, hvor jordsmonnet er godt og klimaet forholdsvis temperert. De fleste bor og arbeider på landsbygda, men byenes andel av befolkningen er økende (36,2 % 2013 mot 5 % 1950). Største by er hovedstaden Conakry.

Språk

Fransk er offisielt språk. Det finnes åtte nasjonale språk: fulani, malinke, susu, basari, kissi, koniagi, kpelle og loma.

Religion

87 % av befolkningen er muslimer, ca. 5 % er kristne, mens ca. 8 % tilhører ulike lokale religioner.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg