kWh

kWh-måler

Elektrisitetsmåler med avlesning i kWh

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

kWh er symbolet for kilowattime, som er en mye brukt målenhet for energi. 1 kWh er den energien som en effekt på 1 kW utvikler i løpet av en time.

Faktaboks

Også kjent som

kilowattime, kWt

Kilowattime er sammensatt av kilo, watt og time. Watt er enheten for effekt i SI-systemet, mens kilo er et prefiks som betyr at enheten skal multipliseres med 1000. Symbolet h er et internasjonalt symbol for time (fra det latinske ordet hora). I Norge er symbolet kWt også godkjent.

Benevningen kilowattime er ikke godkjent som SI-enhet, men blir likevel i praksis valgt som en hensiktsmessig enhet for kjøp og salg av elektrisk energi. SI-enheten for energi er joule (J). En joule tilsvarer ett wattsekund (Ws). Da blir:

  • 1 kWh = 1000 Wh = 3 600 000 Ws = 3,6 MJ

Anvendelse

Energienheten kilowattime brukes i stedet for joule for å legge til rette for en enkel beregning av det elektriske energiforbruket. Med en energienhet på denne formen kan forbruket enkelt beregnes ved å multiplisere forbrukerens uttak av effekt, angitt i kW, med tidslengden uttaket skjer i, angitt i timer. For eksempel vil en varmeovn som utvikler 2 kW ha et energiforbruk gjennom ett døgn på 2 kW × 24 timer = 48 kWh. For en vanlig norsk husholdning ligger det årlige elektrisitetsforbruket på mellom 15 000 kWh og 25 000 kWh.

Priser på elektrisk energi blir normalt oppgitt i øre per kilowattime (øre/kWh), eller for større forbruksvolumer, kroner per megawattime (kr/MWh).

Enheten kWh blir også brukt for å uttrykke et effektmål med benevningen kWh/h (kilowattime per time). SI-enheten for elektrisk effekt er kW, men benevningen kWh/h kan leses som et mål på en gjennomsnittlig effekt i løpet av en time.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg