kWh-måler

Elektrisitetsmåler med avlesning i kWh

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

kWh er symbolet for kilowattime, som er en mye brukt målenhet for energi. 1 kWh er den energien som en effekt på 1 kW utvikler i løpet av en time.

Faktaboks

Også kjent som

kilowattime, kWt

Kilowattime er sammensatt av kilo, watt og time. Watt er enheten for effekt i SI-systemet, mens kilo er et prefiks som betyr at enheten skal multipliseres med 1000. Symbolet h er et internasjonalt symbol for time (fra det latinske ordet hora). I Norge er symbolet kWt også godkjent.

Benevningen kilowattime er ikke godkjent som SI-enhet, men blir likevel i praksis valgt som en hensiktsmessig enhet for kjøp og salg av elektrisk energi. SI-enheten for energi er joule (J). En joule tilsvarer ett wattsekund (Ws). Da blir:

  • 1 kWh = 1000 Wh = 3 600 000 Ws = 3,6 MJ

Anvendelse

Energienheten kilowattime brukes i stedet for joule for å legge til rette for en enkel beregning av det elektriske energiforbruket. Med en energienhet på denne formen kan forbruket enkelt beregnes ved å multiplisere forbrukerens uttak av effekt, angitt i kW, med tidslengden uttaket skjer i, angitt i timer. For eksempel vil en varmeovn som utvikler 2 kW ha et energiforbruk gjennom ett døgn på 2 kW × 24 timer = 48 kWh. For en vanlig norsk husholdning ligger det årlige elektrisitetsforbruket på mellom 15 000 kWh og 25 000 kWh.

Priser på elektrisk energi blir normalt oppgitt i øre per kilowattime (øre/kWh), eller for større forbruksvolumer, kroner per megawattime (kr/MWh).

Enheten kWh blir også brukt for å uttrykke et effektmål med benevningen kWh/h (kilowattime per time). SI-enheten for elektrisk effekt er kW, men benevningen kWh/h kan leses som et mål på en gjennomsnittlig effekt i løpet av en time.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg