Engelsk horn
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Engelsk horn er et treblåseinstrument. Engelsk horn er en tenor-obo, stemt en ren kvint lavere enn vanlig obo, med notert omfang omtrent som vanlig obo. Engelsk horn klinger e–a2+. Instrumentet er lenger enn en obo, har konisk boring og en karakteristisk detalj idet endestykket/schallstykket er pæreformet (engelsk: bulb-bell).

Faktaboks

Etymologi
fransk cor anglais

Instrumentet hører som obo til de doble rørbladinstrumentene. Men klangen er langt fra så skarp som oboen. Den kan karakteriseres som mer bløt, drømmende og er svært karakteristisk på grunn av pærestykket som på tysk også kalles «Liebesfuss», kjærlighetsfot.

Instrumentet ble utviklet og kjent før slutten av 1600-tallet. Det ble blant annet brukt av den engelske komponisten Henry Purcell i semi-operaen Dioclesian i 1690. Instrumentet fikk sitt navn før midten av 1700-tallet. Stemmer for engelsk horn er å finne i partiturer fra midten av 1700-tallet, for eksempel hos Joseph Haydn og Christoph Willibald Gluck.

Navnet

Hva navnet engelsk horn, cor anglais, kommer av er usikkert. Av noen blir det tilskrevet det faktum at instrumentet på 1600- og 1700-tallet hadde en svak bøyd kropp for å gjøre det lettere å nå alle fingerhullene. På engelsk blir da anglais en variasjon av angle, vinkel. Men dette er lite trolig. Da hadde nok betegnelsen cor angle blitt brukt før cor anglais. Andre teorier går på at det ble mye brukt i England og derfor ble kalt engelsk horn. Det er også hevdet at betegnelsen horn kommer av at instrumentet (i gamle modeller) var bøyd nesten som en halvsirkel, som også et horn da var.

Bruk

I våre dager gjør klaffesystemet at instrumentet igjen er rett, men det spilles med et munnstykkerør som er svakt bøyd. Engelsk horn fingres som en obo og spilles gjerne av andreoboisten i et symfoniorkester.

Som andre instrumenter er de ulike obo-instrumentene inndelt i en familie med sopran, alt, tenor og bass/baryton. Sopranen er vanlig obo mens alten er den sjeldne obo d'amore, stemt en liten ters lavere. Engelske horn, som også har en forløper i oboe d'caccia («jakt-obo»), er tenorstemmen.

Bass- eller baryton-obo, som klinger en oktav lavere enn notert, er bass-stemmen, men svært lite brukt i våre dager. Bass-stemmen ble senere overtatt av heckelfonen, lansert i Tyskland i 1904, et instrument som også er så godt som borte, selv om det i sin tid ble brukt av blant andre Richard Strauss. Av obofamiliens instrumenter er det altså bare vanlig obo og engelsk horn som har overlevd til våre dager.

Kjent orkestermusikk for engelsk horn

Av berømte steder i orkesterlitteraturen for engelsk horn er den rolige satsen i Antonín Dvořáks symfoni Fra den nye verden blant de mest kjente. Jean Sibelius bruker engelsk horn i Tuonelas svane, Hector Berlioz i Romersk karneval og Fantastisk symfoni, Gioachino Rossini i Wilhelm Tell-ouverturen og Richard Wagner i Tristan og Isolde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (6)

skrev Guttorm Kittelsen

Hei,Engelsk horn eller cor ingles/corno inglese har ingenting med England å gjøre. Cor anglé betyr vinklet horn. Anglé har i tidens løp blitt misoppfattet som inglese, altså engelsk, så det har ingen mening å påstå at navnet kommer av at instrumentet var mye brukt i England på slutten av 1700-tallet. Jeg er overrasket over å finne en så upresis beskrivelse i et leksikon.Et raskt søk av corno inglese på Wikipedia ga følgende resultat som underbygger min forklaring (andre setning):Il corno inglese è uno strumento musicale a fiato ad ancia doppia e canna conica, usato non solo in ambito orchestrale ma anche come strumento bandistico. Molto probabilmente deve il suo nome all'espressione francese corne d'angle o cor anglé, quindi "angolato", per l'angolo che presentava al centro della canna, successivamente tradotta erroneamente "inglese" ("anglais", dalla pronuncia analoga ad "anglé"). (Questo è erroneo; vedi l'articolo inglese corrispondente.)Med vennlig hilsenGuttorm Kittelsen

svarte Espen Hagerup

Hei Guttorm,Ifølge engelsk Wikipedia er din forklaring også feil. Navnet skal visstnok stamme fra den tyske benevnelsen "Engellisches Horn", altså "englehorn", fordi de mente instrumentet lignet horn spilt av engler på religiøse bilder i middelalderen. Ta en titt på denne linken, og se også på diskusjonssiden:http://en.wikipedia.org/wiki/Cor_anglais#History_and_etymologyUansett kan vi enes om at det ikke er et horn, og det er ikke noe spesielt engelsk ved det heller. Og dessuten kan vi nok en gang slå fast at "kvalitetssikringen" til SNL er en bløff.MvhEspen Hagerup

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg