Hulebjørn
Skjelett av hulebjørn (Ursus spelaeus).
Hulebjørn
Av /Shutterstock.

Hulebjørn er en stor utdødd bjørn som levde i Europa og Sibir fram til for omtrent 25 000 år siden.

Faktaboks

Også kjent som
Ursus spelaeus

Beskrivelse

Hulebjørnen var kraftig bygget og kunne antakelig bli opptil 1000 kilo tung, noe som er større enn alle nålevende bjørner. Binnene var mindre enn hannbjørnene.

Levevis

Hulebjørnen ser ut til i hovedsak å ha vært planteeter. De fleste fossilene er funnet i huler, der de antakelig døde under overvintring.

Utbredelse

Det er funnet fossiler av hulebjørn fra pleistocenepoken i mange europeiske land, samt i Russland i området rundt Uralfjellene og østover til Sibir. En stein funnet på Kvaløya i Troms inneholder fossiler av en hulebjørn, men stammer antakelig fra et sted lenger sør i Europa.

Hulebjørnen og mennesket

Både neandertalere og moderne mennesker har kjent til hulebjørnen, og mye av dagens kunnskap om hulebjørner stammer fra hulemalerier. Hulebjørnen var en del av megafaunaen, sammen med blant annet mammut og sabeltannkatt, som menneskene antakelig var medskyldige i å utrydde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg