Blåseinstrumenter. 1) Fløyteinstrumenter. – 2) Treblåseinstrumenter med enkelt rørblad. – 3) Treblåseinstrumenter med dobbelt rørblad. – 4) Trompet- eller messinginstrumenter.

KF-bok. Begrenset gjenbruk

Blåseinstrumenter, tradisjonell betegnelse på instrumenter hvor tonen frembringes ved at en luftmasse settes i svingninger gjennom anblåsning. Endringer av resonatoren (ved bruk av fingerhull, klaffer, ventiler o.l.) regulerer tonehøyden, mens anblåsemekanismen (leppe, kanttone, rørblad), resonatorform og spilleteknikk bestemmer klangegenskaper.

I europeisk orkestertradisjon deles blåseinstrumentene gjerne inn i messingblåse- og treblåseinstrumenter. I messingblåseinstrumentene (trompet, horn, basun) dannes tonen ved at luften presses inn i det koniske eller kjegleformede munnstykket og mellom utøverens stramme lepper, tonehøyden bestemmes primært av lengden av den svingende luftsøylen. Treblåseinstrumentene, som ikke lenger lages bare av tre, men også av metall, omfatter fløyter og rørbladinstrumenter. I fløyteinstrumenter dannes lydsvingningene ved at en jevn luftstrøm brytes mot en skarp kant; tonehøyden bestemmes av lengden av den svingende luftsøylen (vanlige fløyter) eller volumet av luftmassen (karfløyter, okarina). I rørbladinstrumentene dannes lyden ved at luftstrømmen presses gjennom spalten mot et enkelt (klarinett, saksofon) eller dobbelt rørblad (obo, fagott). I orgel brukes labialstemmer (fløyter) og tungestemmer (med enkelt rørblad). I fritungeinstrumenter (trekkspill, munnspill, harmonium) frembringes lyden av frittsvingende metalltunger som settes i svingninger av en luftstrøm.

I vitenskapelig instrumentsystematikk inngår blåseinstrumentene i klassen av aerofoner (luftinstrument), som i tillegg omfatter frie aerofoner (sirene, hurre o.l.), der den primært svingende luftmassen ikke er klart avgrenset til en rør- eller karformet resonator.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.