Artikkelstart

Synthesizer er et samlenavn på elektroniske instrumenter eller programvare, hvor et system av analoge eller digitale elektroniske kretser genererer, kombinerer og behandler lydsignaler.

Faktaboks

Uttale
sˈinþisaizə
Etymologi
engelsk, til syntese

Synthesizere har vanligvis form som et klaviatur med tangenter og kontrollpanel, men kan også være uten tangenter. Disse er konstruert for å bli styrt ved hjelp av ulike MIDI-kontrollere.

Historikk

Selv om det ble gjort forsøk på å lage anvendelige elektronisk styrte instrumenter tidlig på 1900-tallet (theremin, trautonium, ondes martenot), så var de første synthesizere produsert på 1950-tallet konstruert med henblikk på elektronisk komposisjonskunst. Mer brukervennlige instrumenter ble utviklet på 1960-tallet av blant andre Donald Buchla og Robert Moog, og sistnevntes Moog Modular Systems fra 1964 og senere Minimoog fra 1970 og utover, ble etter hvert gjort kjent for et større publikum gjennom artister som Rick Wakeman fra Yes, Keith Emerson fra Emerson, Lake & Palmer, og bandet Kraftwerk.

Digital lydsyntese kom for alvor på slutten av 1970-tallet via synthesizere som Synclavier og Fairlight CMI, men det var ikke før Yamaha kom med sin DX7 i 1983, at digitale synthesizere prismessig ble overkommelig for musikere. Samplingsteknologi, sammen med industristandarden MIDI (Musical Instrument Digital Interface), som også ble introdusert i 1983, satte fart på utviklingen av nye typer digitale synthesizere, og har vært sterkt medvirkende til at disse instrumentene har fått en helt sentral plass i populærmusikken.

Software synthesizere kom på markedet mot slutten av 1990-tallet, og produsenter som Native Instruments, Arturia og Korg lager, i tillegg til nye produkter, også software-versjoner av tidligere instrumenter.

Litteratur

  • Vail, Mark (2014).The Synthesizer: A comprehensive guide to understanding, programming, playing, and recording the ultimate electronic music instrument. New York. Oxford University Press

Kommentarer (3)

skrev Yngve Jarslett

Artikkelen virker litt gammeldags i språket med begreper som pop- og rockeplater og synthpop. MIDI er vel og litt utdatert som kontrollsystem. Jeg stusser og litt over at Moog skal være den mest innflytelsesrike synthesizeren, hadde ikke de relativt rimelige digitale synthene som dukket opp på 80-tallet en betydelig større innflytelse?

svarte Jon Vidar Bergan

Jeg er helt enig, Yngve. Artikkelen ble skrevet til papirleksikonet, som sist kom ut for mange år siden. Du må gjerne sende inn forslag til endringer. Altså gå inn i artikkelen og skrive inn nye setninger og forandre på andre.hilsen fagansvarlig for pop og rockJon Vidar

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg