Tverrfløyte, fløyte som blåses fra siden, i motsetning til langfløyte (blokkfløyte), som blåses fra den ene enden.

Tverrfløyta er en del av treblåserfamilien. Tverrfløyta er et melodiinstrument som blir brukt i symfoniorkester, janitsjarorkester (korps) og som solo-instrument. Ved å trykke ned de 16 klaffene i forskjellige kombinasjoner, bestemmes tonehøyden. Det er også mulig å gjøre endringer i luftstrømmen slik at tonen endres. Instrumentet har et register som går fra enstrøken C opp til firstrøken C. Ved å kjøpe fløyte med h-fot, kommer man ned på lille H. Det er mulig å strekke registeret opp flere toner enn firstrøken 4, men det er bare i enkelte stykker en fløytist har bruk for det. Det mest kjente stykket for fløyte som strekker seg over firstrøken C er Sergej Prokofjevs sonate, som krever en firstrøken D. Tverrfløyte lages  av sølv, gull, platina, sølvlegering, nikkellegering og av forskjellige tresorter. Det mest vanlige er sølvlegering. Det finnes flere merker å velge i når man skal kjøpe en fløyte og de finnes i alle prisklasser.

Fløyta er et av verdens eldste instrumenter. Under renessansen fikk Europa opp øynene for fløyta ved hjelp av den sveitsiske hæren. De brukte fløyter til å sende signaler. Sammen med trommeslagere gikk fløytister i fremste rekke i flere kriger. Tverrfløyta ble opprinnelig laget i tre, uten klaffer. Man brukte fingrene til å dekke over hullene i trerøret. Denne fløyten har fått navnet traversofløyte. Grepene likner på grepene til blokkfløyta, men blåseteknikken er lik som på tverrfløyta. Fløyta fikk etterhvert flere klaffer, men det var først i 1832 at arbeidet med fløyta slik vi kjenner den i dag, startet. Theobald Boehm startet sitt arbeid med å videreutvikle tverrfløyta mens han jobbet som førstefløytist ved Det kongelige bayerske orkester. Boehm begynte med å eksperimentere med å lage fløyter av ulike materialer og med å flytte plasseringen av tonehullene. I 1847 tok han patent på et nytt grepsystem som danner utgangspunktet for utformingen av den moderne tverrfløyta. Ved å bytte ut tre med et metall, kunne lyden til fløyta bære lenger enn tidligere.

I tillegg til den vanlige tverrfløyta, finnes det flere fløyter i familien. Her kommer de i rekkefølge, fra minst til størst.

  • Piccolofløyte
  • Tverrfløyte
  • Altfløyte
  • Bassfløyte
  • Kontrabassfløyte
  • Subkontrabassfløyte
  • Hyperbassfløyte

Piccolofløyta går en hel oktav høyere enn tverrfløyta og brukes ofte i marsjer, men også som soloinstrument. Altfløyta blir brukt i enkelte orkesterverk, samt noen fløyteduetter. Det finnes stykker skrevet for fløytekvintett hvor man får brukt flere av instrumentene i fløytefamilien.

Illustrasjon, se fløyteinstrumenter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.