Mandolin 1781
Italiensk mandolin med hvelvet bunn og dekorasjoner i perlemor og elfenben. Bygget av Antonio Vinaccia, 1781.
Av /Metropolitan Museum of Art.
Mandolin
Mandolin med flat bunn
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Mandolin er et strengeinstrument i luttfamilien som er mindre og har en mer hvelvet bunn enn lutten. Den lages også med flat bunn. Mandolinen har fire unisont stemte strengekor (g, d1, a1, e2) og spilles med plekter. Den har siden 1700-tallet vært et populært folkemusikkinstrument i Italia, og er også brukt i kunstmusikk. Mest kjent er Vivaldis mandolinkonsert i C-dur.

Faktaboks

Uttale
mandolˈin

Mandolin er i dag et sentralt instrument i amerikansk bluegrass, og brukes også i country og i folkemusikk i Irland, Storbritannia, Portugal og Brasil. I Norden har det vært en viss bruk av mandolin i visegrupper og annen populærmusikk, mens en større variant i mandolinfamilien – mandola, og den beslektede greske bouzoukien – har etablert seg i nyere bearbeidelser av nordisk, spesielt svensk, folkemusikk. Både instrumenter og spillestil er blitt utviklet og tilpasset den nordiske folkemusikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg