mammut

Mammut. Øverst: Huleristning fra eldre steinalder. Nederst: Rekonstruksjonstegning.

av . Begrenset gjenbruk

Mammut er en utdødd slekt i elefantfamilien, nærmest i slekt med den nålevende indiske elefant. Blant de mange artene av mammuter fra kvartær, er M. primigenius, den egentlige, ullhårede mammuten, best kjent.

Faktaboks

Etymologi
tysk ord, kommer via russisk fra sibirsk mamont, som antagelig betyr horn eller bein fra jorden. Ordet oppstod antagelig nettop for å beskrive fossilene man fant i sibir fra 1500-tallet.
Også kjent som

Mammuthus

Mammuten var på størrelse med de nålevende elefantene, men med en noe annen kroppsform. På hodet og fremst på ryggen hadde den en pukkel, og ryggen bakenfor skrånet bratt nedover.

Den hadde tett, tykk pels og om vinteren et opptil 12 cm tykt spekklag under huden. Den kunne bli opptil 4 meter høy.

Støttenner

Støttennene var krumbøyde hos hannen, og de største kunne bli opptil 3 m lange og veie 80 kg. Hunnene hadde mindre og rettere støttenner. For øvrig hadde mammuten bare fire kinntenner om gangen. De ble skiftet opptil seks ganger i løpet av levetiden.

Utbredelse

Mammuten var et arktisk dyr som i kvartær fantes både i Nord-Amerika og Eurasia. De holdt dels til på tundraen og dels i bjørkeskogbeltet. Det er funnet store mengder mammutskjeletter og -tenner og til og med mammutkadavre, som har ligget bevart i den frosne jorden i nordområdene. I noen slike kadavre er det også funnet rester av mageinnholdet, som viser at de spiste urter og blader av forskjellige busker.

Menneskelig kontakt

Steinaldermenneskene jaktet på mammutene, det kan man se av hulemalerier og helleristninger, som viser realistiske avbildninger av disse dyrene. Mye tyder på at menneskenes jakt var en medvirkende årsak til at mammutene døde ut i de fleste av sine leveområder for 10 000–12 000 år siden. Men enkelte opplysninger kan tyde på at de på Taimyr og noen av øyene utenfor kysten av Sibir klarte seg helt til for 4000–5000 år siden.

Skandinavia

I Norge er det funnet 20 rester av mammut, i form av fragmenter av tenner og knokler. De fleste funn er gjort i Gudbrandsdalen og traktene ved Mjøsa, hvor man under morenedekket fra siste nedising finner avsatt sedimenter fra den siste forutgående mildere og delvis isfrie perioden. C-14-dateringer av materialet har gitt aldre på minimum 40 000 år før nåtid, hvilket tyder på at mammuten levde i Norge i siste mellomistid. Det er også funnet mammutknokler i Sverige, men særlig tallrike har funnene vært i Danmark; årsaken til dette er at knokler og tenner under istiden ble ført sørover med isbreene.

Et annet område hvor det finnes mye mammutrester er på bunnen av Nordsjøen utenfor Nederland (det såkalte Doggerland), der det var tørt land fra ca. 18 000 år siden. Her får trålere stadig opp bein og tenner fra de store dyrene som levde der, som mammut, ullhåret neshorn og urokse. Dette landområdet ble oversvømmet for ca. 9000 år siden. Det tråles opp nok rester til at det er kommersiell handel med disse fossilene.

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

svarte Marit M. Simonsen

Hei! Vekten henviser til støttennene, ikke til hele dyret. Beste hilsen Marit, redaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg