Mammut

Modell av ullhåret mammut (Mammuthus primigenius) med fossilt skjelett av samme art i bakgrunnen. Bildet er tatt i et naturhistorisk museum i Shanghai, Kina i april 2018.

Mammut
Av /Shutterstock.

Mammut. Øverst: Huleristning fra eldre steinalder. Nederst: Rekonstruksjonstegning.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mammuter er en gruppe utdødde planteetende dyr i elefantfamilien med snabel og lange støttenner. De levde fra pliocen-epoken og fram til for omtrent 4000 år siden. Den ullhårete mammuten (Mammuthus primigenius) er best kjent.

Faktaboks

Etymologi
tysk ord, kommer via russisk fra sibirsk mamont, som antagelig betyr horn eller bein fra jorden. Ordet oppstod antagelig nettop for å beskrive fossilene man fant i sibir fra 1500-tallet.

Beskrivelse

Mammuten var på størrelse med de nålevende elefantene, men med en noe annen kroppsform. På hodet og fremst på ryggen hadde den en pukkel, og ryggen bakenfor skrånet bratt nedover. Den hadde tett, tykk pels og om vinteren et opptil tolv centimeter tykt spekklag under huden. Den kunne bli opptil fire meter høy.

Støttennene var krumbøyde hos hannen, og de største kunne bli opptil fem meter lange. Hunnen hadde mindre og rettere støttenner. For øvrig hadde mammuten bare fire kinntenner om gangen. De ble skiftet opptil seks ganger i løpet av levetiden.

Utbredelse

Den ullhårete mammuten var et arktisk dyr som i kvartær fantes både i Nord-Amerika og Eurasia. De holdt dels til på tundraen og dels i bjørkeskogbeltet. Det er funnet store mengder mammutskjeletter og -tenner, og til og med hele mammutkadavre som har ligget bevart i permafrosten. I noen slike kadavre er det også funnet rester av mageinnholdet, som viser at de spiste urter og blader av forskjellige busker.

For rundt 12 000 år siden forsvant den ullhårete mammuten fra Europa og store deler av nordlige Asia, mens den bestod i noen deler av Sibir i ytterligere 2000 år. En populasjon overlevde på Vrangeløya fram til for 4000 år siden.

Andre mammutarter, uten den lange pelsen, fantes i Afrika og Sør-Amerika.

Systematikk

Mammuter (Mammuthus) er en slekt i elefantfamilien, og er nærmest i slekt med den nålevende indiske elefant.

Menneskelig kontakt

Steinaldermenneskene jaktet på mammutene, det kan man se av hulemalerier og helleristninger, som viser realistiske avbildninger av dyrene. Mye tyder på at menneskenes jakt var en medvirkende årsak til at mammutene døde ut i de fleste av sine leveområder for 10 000–12 000 år siden.

En tann av en mammut ble funnet i USA i 1705, og deretter ble flere funn gjort, noe som førte til stor debatt om hva slags dyr dette var og hva som hadde skjedd med dem. En sammenlikning av mammuttenner med tenner fra nålevende elefanter var avgjørende for at den franske forskeren Georges Cuvier foreslo at livet på jorda hadde opplevd utryddelser.

Mammuter i Skandinavia

I Norge er det gjort over 20 funn av fossile mammuter, i form av fragmenter av tenner og knokler. De fleste funn er gjort i Gudbrandsdalen og traktene ved Mjøsa, hvor man under morenedekket fra siste istid finner avsatt sedimenter fra den siste forutgående mildere og delvis isfrie perioden. C-14-dateringer av materialet har gitt aldre på minimum 40 000 år før nåtid, hvilket tyder på at mammuten levde i Norge i siste mellomistid. Det er også funnet mammutknokler i Sverige, men særlig tallrike har funnene vært i Danmark; årsaken til dette er at knokler og tenner under istiden ble ført sørover med isbreene.

Et annet område hvor det finnes mye mammutrester er på bunnen av Nordsjøen utenfor Nederland (det såkalte Doggerland), der det var tørt land fra omkring 18 000 år siden. Her får trålere stadig opp bein og tenner fra de store dyrene som levde der, som mammut, ullhåret neshorn og urokse. Dette landområdet ble oversvømmet for omtrent 9000 år siden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

svarte Marit M. Simonsen

Hei! Vekten henviser til støttennene, ikke til hele dyret. Beste hilsen Marit, redaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg