Noe som er funksjonelt tjener formålet sitt godt. For eksempel vil en funksjonell termos holde varmen lenge og ikke lekke. Et funksjonelt kjøkken er bygget slik at det skal være solid og praktisk å bruke.

Faktaboks

Uttale
funksjonˈell
Etymologi
avledet av funksjon

Funksjonell beskriver også noe som skyldes eller gjelder en funksjon. Funksjonell stil er det samme som funksjonalisme.

Databaseteknologi

Innen databaseteknologi beskriver funksjonell avhengighet en varig forbindelse eller forhold mellom to attributter eller grupper av attributter.

Kjemi

Innen kjemi er funksjonelle materialer de materialene som har én eller flere egenskaper som kan forandres på en kontrollert måte av ytre stimuli som temperatur, elektriske felt eller magnetiske felt og derfor kan tilpasses bruksområdet.

Klær

Funksjonelle klær er laget med egenskaper som er spesielt tilpasset det klærne skal brukes til, de er ofte vannavstøtende, pustende og veier lite. Funksjonelle klær er ofte laget av mikrofiber. Se mikroporøse tekstiler.

Medisin

Innen medisin brukes ordet 'funksjonell' om symptomer fra et organ eller et organsystem der det ikke foreligger noen påvisbar fysisk forandring eller sykdomstilstand (funksjonell lidelse, i motsetning til organisk lidelse).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg