slagverk

Jon Christensen (1943–2020) var en av de fremste trommeslagerne innen jazz i Norge.
Marimba i Chiapas i Mexico
Marimba
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Slagverk er i sin enkleste form en samling av membranofoner og idiofoner, musikkinstrumenter som man enten slår for å produsere lyd, eller satt som blir i gang med friksjon.

Slagverk er også en fellesbetegnelse på instrumenter som blir spilt av en slagverksmusiker. Denne noe enkle forklaringen på instrumentgruppen kommer av de veldig mange rollene en slagverker kan ha. En slagverker kan slå på en tromme, riste en tamburin, spille akkorder på en vibrafon. Man kan også bruke en bue fra et strykeinstrument på en cymbal, blåse i en fløyte eller skyte med kruttlappistol.

Man skille ofte mellom melodisk slagverk og det man bare kaller «vanlig» slagverk. Eksempler på melodisk slagverk kan være marimba, vibrafon, xylofon, klokkespill, rørklokker og crotales. Dette er altså slagverksinstrumenter med et kromatisk tonesystem, og har samme tonale oppsett som et pianoklaviatur.

Eksempler på vanlig slagverk kan være trommer, cymbaler, pauker, trommesett, triangler, tamburiner, kastanjetter og så videre.

I moderne kunstmusikk for slagverk har det i stor grad blitt vanlig at en slagverker også gjør performancemusikk som en del av sitt repertoar. Eksempler på dette kan være musikk av Vinko Globokar eller John Cage.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg