Trombone
.

Trombone er et dypt, fulltonende messinginstrument, med tonehøyde som ligger mellom en trompet og en tuba og kalles også basun, trekkbasun eller sackbut, som er en tidlig utgave av instrumentet.

Faktaboks

Uttale
trombˈone
Etymologi
italiensk tromba, ‘stortrompet’

Det finnes to hovedtyper av trombone, sleidetrombone og ventiltrombone (ventilbasun). Begge typene finnes i flere størrelser, de vanligste i dag er tenor- og basstrombone.

Trombonen oppsto trolig på 1500-tallet og er i dag mye brukt både i symfoniorkestre, janitsjarorkestre, storband, brassband og andre orkestre.

Spilleteknikk

På en sleidetrombone forandres tonehøyden ved hjelp av en sammensatt U-formet trekkbøyle (sleide), som forlenger eller forkorter rørlengden ved at den beveges (trekkes) ut og inn ved hjelp av den ene hånden. På en ventiltrombone benyttes tre eller fire ventiler som trykkes ned for å endre tonehøyden.

Historie

Trombonen er kjent helt tilbake til 1500-tallet, hvor den spesielt i Venezia ofte ble brukt til kirkemusikk og sonatemusikk. I England ble instrumentet fram til begynnelsen av 1700-tallet kalt sackbut. Denne tidlige og litt mindre varianten av trombonen hadde et mer konet sjallstykke og ga derfor svakere lyd. Omkring 1740 oppsto behovet for et noe mer lydsterkt instrument, og den moderne trombonen med et mer utbøyd sjallstykke oppsto.

1700-tallet

Trombonen ble sjelden brukt til konserter, men komponister som Johann Sebastian Bach og Georg Friedrich Händel har inkludert instrumentet i enkelte verk. Derimot ble trombonen mye brukt i kongelige seremonier, gjerne i kombinasjon med zink (cornett). Denne besetningen var også vanlig i kirken på denne tiden.

I klassisismen ble trombonen hyppigere brukt også i konsertsalene, og den ble i tillegg lagd i flere størrelser. Samtidig beholdt den sin sentrale posisjon i kirkemusikken. Den ble blant annet brukt Mozarts Requiem og ble også mye benyttet i operaen for å forsterke de dype korstemmene. Dette gjaldt både alttromboner, tenortromboner og basstromboner, som nå fikk et enda større sjallstykke.

1800-tallet

På begynnelsen av 1800-tallet ble trombonen i økende grad benyttet i symfoniorkestrene, og flere av de romantiske komponistene skrev musikk for instrumentet. Beethoven brukte trombone i flere av sine symfonier og skrev i tillegg flere småstykker for trombonekvartett. En av dem som gjorde mest for å stimulere bruken av trombone, var komponisten Felix Mendelssohn Bartholdy, som selv var basstrombonist. Han grunnla blant annet et viktig senter for tromboneinstruksjon ved den nye musikkhøgskolen i Leipzig. Utover på 1800-tallet ble etter hvert trombonister faste medlemmer av symfoniorkestrene, og det var gjerne tenortrombonen stemt i B som ble foretrukket.

1900-tallet

På 1900-tallet fikk trombonen større betydning også som soloinstrument og i kammermusikk. Samtidig gjennomgikk instrumentet en viss endring i oppbyggingen, den fikk et større munnstykke, og det brukes i dag andre materialer i instrumentet. Etter at trombonen på 1800-tallet var blitt tatt i bruk i janitsjarorkestrene, ble den nå også brukt i både storband og brassband.

Andre trombonetyper

I dag er tenortrombone den vanligste typen, men også basstrombone og kvartventiltrombone er mye i bruk. I tillegg finnes det andre tromboner i ulike størrelser fra den svært store kontrabasstrombonen til de mindre sopranino- og piccolotrombonene. Noen av disse trombonetypene er transponerende instrumenter, det vil si at de ikke noteres slik de klinger.

Ventiltrombonen oppsto ved midten av 1800-tallet da produksjonen av rotor- og stempelventiler gjennomgikk en sterk utvikling og ble snart svært populær. Tidlig på 1900-tallet ble det også produsert tromboner som samtidig hadde både sleide og ventiler, gjerne kalt validtromboner. I senere tid har i tillegg plastikktromboner kommet på markedet.

Kjente norske og internasjonale trombonister

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg