Musikkvitenskap, musikologi, den systematiske utforskning av musikk og musikkliv i vid forstand.

Blant musikkvitenskapens disipliner kan nevnes: musikkhistorie, som omhandler musikkens utvikling, dens former og stilarter; etnomusikologi eller studiet av musikk i dens kulturelle kontekst; analytiske og komposisjonstekniske disipliner som harmonilære,  kontrapunkt, rytmelære og instrumentasjonslære, sammenfattende betegnet musikkteori; akustikk, som behandler musikkens rent fysikalske grunnlag; organologi eller studiet av musikkinstrumenter; musikkpsykologi, som undersøker vår opplevelse av musikk; musikksosiologi, som behandler forholdet mellom musikk og samfunn; musikkestetikk og musikkfilosofi, som tar opp grunnleggende spørsmål om f.eks. musikkens vesen, dens meningskarakter, dens plass og verdi i menneskets liv og dens status innenfor en systematisk virkelighetsbeskrivelse.

Europeisk musikkvitenskap har røtter i antikkens filosofi og spekulative tallteori, som ble videreført av middelalderens teoretikere. På 1700-tallet kom de første store musikkleksika og historiske fremstillinger, som foregriper den musikkhistoriske utforskningen av europeisk tonekunst på 1800-tallet. Mot slutten av 1800-tallet ble den verkanalytiske beskrivelsen tillagt økende vekt. På samme tid ble musikkvitenskap etablert som universitetsfag ved de fleste større universitet i Europa og fra 1930-årene i USA. Fra midten av 1900-tallet har faget tatt opp i seg teori og metoder fra andre fag, som antropologi, sosiologi, psykologi og medisin og derved utviklet ulike deldisipliner (etnomusikologi, musikkpsykologi og så videre) og nye forskningsområder (blant annet musikkterapi). Globaliseringen av musikklivet har ført til økende vektlegging av utenomeuropeisk musikk i forskningen.

Viktige musikkvitenskapelige organisasjoner er International Musicological Society, Internationale Gesellschaft für Jazzforschung og Society for Ethnomusicology. De fleste musikkforskere her i landet er tilsluttet Norsk Musikkforskerlag, som har søsterorganisasjoner i de andre nordiske land. Musikkvitenskapelig forskning skjer i dag ved alle universitetene, Norges musikkhøgskole, ved flere andre høgskoler og ved Norges nasjonale musikkmuseum, Ringve Museum.

  • Ruud, Even: Musikkvitenskap. Oslo: Universitetsforlaget, 2016.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.