Saksofon

Altsaksofon

Saksofon
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk
Jan Garbarek
Jan Garbarek
Av /※.
Coltrane, John
Coltrane, John
Av /Kunnskapsforlagets arkiv ※.

Saksofon er et treblåseinstrument, som regel laget av messing og med enkelt rørblad. Instrumentet er spesielt populært innenfor jazz og populærmusikk, men brukes også i musikkorps og innen kunstmusikken.

Faktaboks

Uttale
saksofˈon
Etymologi

avledet av etternavnet til den belgiske oppfinneren Adolphe Sax (1814–1894)

Også kjent som
saxofon

Saksofonen ble oppfunnet tidlig i 1840-årene av den belgiske klarinettisten og instrumentmakeren Adolph Sax og er oppkalt etter ham. Den offisielle lanseringen skjedde under verdensutstillingen i Paris i 1855.

Saksofonen bygges i forskjellige størrelser fra sopranino til subkontrabass. Hovedtypene er:

  • sopran (i Bb)
  • alt (i Ess)
  • tenor (i Bb)
  • baryton (i Ess)

Den er et transponerende instrument som noteres i G-nøkkel.

En saksofon består av de tre delene munnstykke, hals og kropp. Den har 20 fingerhull dekket av et klaffesystem med 24 klaffer. Klaffene er på innsiden dekket av et kunststoff eller dyreskinn. Instrumentet har konisk resonator, klaffemekanisme og et lignende munnstykke som klarinetten.

Kjente komponister og utøvere

Innenfor kunstmusikken har blant annet Georges Bizet, Hector Berlioz og Giuseppe Verdi brukt saksofon i sine komposisjoner, mens Claude Debussy og Jacques Ibert også har skrevet solopartier for instrumentet. Størst utbredelse har saksofonen likevel fått innen jazz, janitsjar- og populærmusikken. Den ble først populær i de militære orkestrene (brassband), mens den ble introdusert i jazzen i løpet av 1920-årene.

Kjente saksofonister

Blant de mest kjente jazzsaksofonistene kan nevnes:

Blant de fremste norske saksofonistene finner vi blant annet:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Inge Mortensen

Har lest flere andre steder at saksofonen ble oppfunnet i 1841 og patentert i 1846. Det er første gang jeg har lest årstallet 1844. Hva er egentlig riktig her?

skrev Egil Arnt Gundersen

Du har rett. (Beklager sen tilbakemelding. Kom ikke med på teamet før nå.)Saxofonene ble patentert 21. mars 1846. I 1841 kom Sax til Paris, og det var vel da det ble fart i sakene. Han ble venn med Berlioz og henvisningen til 1844 må ha med den konserten Berlioz hadde i Salle Herz den 3. februar 1844 hvor både saxhorn og (1) saxofon ble brukt (for første gang) i Romersk Karneval.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg