Vibrafon

Vibrafon er et slagverksinstrument i kategorien melodisk slagverk, og regnes som et idiofonisk instrument. Klangen av instrumentet et tydelig metallisk, men fortsatt relativt myk. Vibrafonen består av stemte aluminiumsstaver som hviler på en ramme av tre og metal. Stavene er organisert etter kromatisk tonehøyde, på samme måte som et pianoklaviatur.

Faktaboks

Uttale
vibrafˈon
Etymologi
av vibrato og gresk phone - lyd.
Også kjent som

vibraharp

Beslektede instrumenter som marimba og xylofon har høydeforskjell på stavene som tilsvarer pianoets svarte og hvite tangenter. Men vibrafonen har alt på samme høyde, dette er for å få jevnest mulig demping av dempeputen som ligger plassert under stavene.

Teknikker

Vibrafonens staver holdes på plass med en snor som går gjennom noden av staven. Noden er det punktet på staven som er uten svingninger. Under stavene ligger en dempepute som er montert til en pedal, denne pedalen kontrollerer hvor lenge tonene klinger, akkurat som pianoets legatopedal. Under hver stav henger et resonansrør med en rund plate som spinner over toppen av røret. Resonansrøret hjelper med å skape lengre og dypere klang i instrumentet. Den spinnende platen på toppen av røret lager en vibratoeffekt på tonen, og er effekten som har gitt instrumentet sitt navn. Vibratoen bestemmes av farten fra en motor som henger under instrumentet.

Vibrafonen spilles med køller, på samme måte som marimba, klokkespill og xylofon. Køller som er spesielt tilegnet vibrafon har ofte relativt hard gummikjerne som er kledd med garn. Marimba- og vibrafonkøller er relativt like og man bruker ofte marimbakøller på vibrafon og omvendt. Man unngår for harde køllekjerner og køllehoder på vibrafon da dette kan skade instrumentets staver. Det er også helt vanlig å spille på instrumentet med buer fra strykeinstrumenter, for å skape lange toner uten anslag. Man kan høre alle disse teknikkene i bruk i stykket Mourning Dove Sonnet av Christopher Deane.

I musikk

Vibrafon
Her ser man tydelig vibrafonens pedal. Motoren henger til høyre under i tastene.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Vibrafonen er mye brukt i jazzmusikken og var et bærende element i det musikalske og klanglige uttrykket i 1920-talls jazz. Fra Lionel Hampton til Gary Burton, som er to definerende skikkelser i instrumentets historie, har vibrafonen utviklet seg til å få en viktig funksjon i sjangeren, både som akkordinstrument og som soloinstrument.

Innenfor klassisk orkestermusikk og solomusikk har vibrafonen også etablert seg som et standardinstrument. Et eksempel er John Williams' stykke Escapades, som er en konsertversjon av filmmusikken til filmen «Catch me if you can».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg