Fender Precision
Fender Precision Bass
Fender Precision

El-bass, også kalt elektrisk bass eller bassgitar, er et horisontalt spilt elektronisk forsterket strengeinstrument, som fra begynnelsen av 1960-årene, spesielt innen populærmusikk, i stor grad har avløst kontrabass i bandsammenheng. Instrumentet er formet som en elektrisk gitar, har vanligvis 4 strenger, men 5 og 6 strengers el-basser må nå regnes innenfor normalbegrepet. Tradisjonell stemming er E, A, D, G (H, c) og instrumentet spilles med fingre eller plekter.

Historikk

El-bassen er et relativt nytt instrument, sammenlignet med andre instrumenter i tradisjonelle bandsammensetninger. Kontrabassen, det tradisjonelt brukte bassinstrumentet i populærmusikk i første halvdel av nittenhundretallet, fikk etter hvert problemer med å trenge gjennom et stadig mer komplisert lydbilde, og instrumentmakere som Gibson, Rickenbacker og Vivi-Tone gjorde flere forsøk på å lage elektriske basser. Felles for disse instrumentene var at de var bygd for å spille vertikalt som en kontrabass, de var båndløse, og ingen av forsøkene oppnådde kommersiell suksess.

Da Leo Fender i 1951 lanserte sin Fender Precision Bass, bygd på designet til den allerede introduserte el-gitaren Fender Telecaster, fattet både kontrabassister og gitarister interesse for instrumentet. Kontrabassistene kunne nå høres gjennom lydnivået i en hvilken som helst bandsammenheng, samtidig som instrumentet var lettere å transportere, mens gitarister kunne ta på seg bassjobber med et instrument hvor teknikken var lett overførbar.

Utover 50-tallet kom flere instrumentbyggere med sine versjoner av el-bassen, blant annet Gibson, Höfner, Kay, Danelectro og Rickenbacker, men det første designet til Leo Fender har stort sett holdt seg uendret til nå.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bacon, T. & Moorhouse, B. (1995). The Bass Book : An illustrated history of the bass guitar. London: Balafon Books, an imprint of Outline Press Ltd.
  • Blasquiz, K. (1990). The Fender Bass. Milwaukee: Hal Leonard Corporation.
  • Roberts, J. (2001). How the Fender bass changed the world. San Francisco: Backbeat Books.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg