Poseidon

Poseidon og Amfitrite på sin triumfvogn. Etter en romersk mosaikk i Louvre i Paris

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Vannguden Neptun (også kjent som Poseidon) med sin hustru Amfitrite

Bronsestatue fra omkring 460 fvt. som ble funnet i havet ved Kapp Artemision i 1926. Statuen står nå i Nasjonalmuseet i Athen. Det er usikkert om skulpturen framstiller Poseidon eller Zevs.

Artikkelstart

Poseidon er havets gud i gresk mytologi. Poseidon er sønn av Kronos og Rhea og bror av Zevs. I romersk mytologi er han likestilt med Neptun.

Faktaboks

Uttale
posˈeidon

I mytologien

Da Zevs fordelte herredømmet over verden, fikk Poseidon havet og Hades underverdenen, men Zevs beholdt overherredømmet. Poseidon fremstilles som en noe mindre opphøyet utgave av Zevs. Han bor med sin hustru Amfitrite i et palass i havets dyp. Når han kjører over havets overflate med sitt hestespann og et følge av lavere havguddommer og fantastiske sjøuhyrer, kan han både opprøre havet ved hjelp av sin trefork (en lyster) og dempe dets bølger igjen.

I den trojanske krigen stod Poseidon på hellenernes side, men forfulgte Odyssevs etter at han hadde blindet hans sønn, kyklopen Polyfemos.

Dyrkelse

I Athen var Poseidon den guden som ble dyrket mest, etter Athene. Poseidon er særlig gud for sjøfarere. Helligdommen Panionion på forberget Mykale, som var felles for Lilleasias jonere, var helliget ham. Det var også de isthmiske leker på tangen ved Korint. Byen Poseidonia (Paestum) i Sør-Italia bar hans navn. Han kalles «jordomfatteren» og «jordrysteren», og man mente at han kunne fremkalle jordskjelv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg