Poseidon og Amfitrite på sin triumfvogn. Etter en romersk mosaikk i Louvre, Paris.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Poseidon er havets gud i gresk mytologi. Poseidon er sønn av Kronos og Rhea, og bror av Zevs. I romersk mytologi er han likestilt med Neptun.

Da Zevs fordelte herredømmet over verden, fikk Poseidon havet og Hades underverdenen, men Zevs beholdt overherredømmet. Poseidon fremstilles som en noe mindre opphøyet utgave av Zevs. Han bor med sin hustru Amfitrite i et palass i havets dyp. Når han kjører over havets overflate med sitt hestespann og et følge av lavere havguddommer og fantastiske sjøuhyrer, kan han både opprøre havet ved hjelp av sin trefork (en lyster) og dempe dets bølger igjen.

I den trojanske krig stod Poseidon på hellenernes side, men forfulgte Odyssevs etter at denne hadde blindet hans sønn, kyklopen Polyfemos.

I Athen var Poseidon den guden som ble dyrket mest, etter Athene. Poseidon er særlig gud for sjøfarere. Helligdommen Panionion på forberget Mykale, som var felles for Lilleasias jonere, var helliget ham. Det var også de isthmiske leker på tangen ved Korint. Byen Poseidonia (Paestum) i Sør-Italia bar hans navn. Han kalles «jordomfatteren» og «jordrysteren», og man mente at han kunne fremkalle jordskjelv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.