intertropiske konvergenssone

Satellittbildet viser den intertropiske konvergenssonen synlig som et belte av lyse skyer. Disse skyene strekker seg fra Atlanterhavet - utenfor den nordlige delen av Sør-Amerika - over til Vest-Afrika og inn over det afrikanske kontinentet. Skyene er knyttet til bygeaktivitet i den intertropiske konvergenssonen. Dette eksempelet er et bilde fra satellitten METEOSAT-7 fra 4. september 2001, 12 GMT.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Den intertropiske konvergenssonen fremstår som et bånd av skyer som omkranser jorden nær ekvator, og medfører byger og av og til tordenvær. Dette skybåndet kan strekke seg over mange hundre kilometer og er noen ganger delt inn i mindre linjesegmenter. Den intertropiske konvergenssonen kalles også for ITCZ som er en forkortelse for det engelske navnet Intertropical Convergence Zone.

Skybåndet dannes på grunn av konvergens (samling) av passatvindene. På den nordlige halvkule konvergerer nordøst passatvind med sørøstvind fra den sørlige halvkule. Punktet der passatvindene konvergerer, tvinger luften opp i atmosfæren. Dersom denne luften er fuktig, får vi kondensasjon og skydannelse. Dette danner den intertropiske konvergenssonen.

Posisjonen til beltet følger solen og varierer med årstidene. Det beveger seg nordover når det er sommer på den nordlige halvkule og sørover når det er vinter på den nordlige halvkule. De våte og tørre årstidene i tropene har sin forklaring i konvergenssonen. Solen krysser ekvator to ganger i året (mars og september), og gir derfor to våte årstider hvert år. I desember og juli, når solen er sterkest nord (eller sør) for ekvator, gir det to tørre årstider.

Lenger unna ekvator smelter de to våte årstidene sammen til en, og klimaet blir mer monsunalt, med en våt og en tørr årstid. På den nordlige halvkule er den våte årstiden fra mai til juli, på den sørlige halvkule er den fra november til februar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg