Bueminutt

Forenklet (uproporsjonal) fremstilling av ett bueminutt. Synsvinkelen blir 1 bueminutt når avstanden er 756 meter og fotballens diameter er 22 centimeter.

Av .
Lisens: public domain

Bueminutt er en vinkelenhet basert på en seksagesimal sirkeldeling. Ett bueminutt utgjør ¹⁄₆₀ av én grad (°). Bueminutt har symbolet ′ (primtegn) eller am av engelsk arcminute. Enheten er ikke en SI-enhet, men aksepteres likevel brukt sammen med andre SI-enheter.

Faktaboks

Engelsk navn
arcminute, minute of arc
Symbol
′ (primtegn)
Verdi
60 buesekund

1′ (bueminutt) = (¹⁄₆₀)° (grad)

I navigasjon blir grader, minutter og sekunder brukt til posisjonsangivelser i form av et krysningspunkt mellom en breddegrad (gitt av vinkelbuen nord eller sør for ekvator) og en lengdegrad (gitt av vinkelbuen øst eller vest for nullmeridianen). Ved havnivået er lengden av ett bueminutt langs ekvator eller en meridian cirka en nautisk mil (1852 meter), noe avhengig av hvor man befinner seg på Jorden, siden Jorden er noe flattrykt ved polene.

SI-enheten for vinkler er radian (rad). En sirkel består av 2π radianer eller 360 grader, der π er tallet pi. Da blir 1 bueminutt = 2π/(360·60) ≈ 290,888 mikroradianer:

Seksagesimal sirkeldeling

Enhet Symbol Verdi Radian
Grad ° (¹⁄₃₆₀) omkrets ≈ 17,453 29 mrad
Bueminutt ′ (am) (¹⁄₆₀) grad ≈ 290,888 μrad
Buesekund ″ (as) (¹⁄₆₀) am ≈ 4,848 14 μrad
Millisekund mas 0,001 as ≈ 4,848 14 nrad
Mikrosekund μas 0,001 mas ≈ 4,848 14 prad

(am = arcminute, as = arcsecond, mas = milliarcsecond, μas = microarcsecond)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg