Lengdegrad, meridian eller lengdesirkel som inngår i Jordens koordinatsystem. Lengdegraden spesifiserer øst-vestposisjonen til et punkt på jordoverflaten og angis som et vinkelmål som går fra 0o til 180o i østlig eller vestlig retning, regnet fra en utgangsmeridian som kalles nullmeridianen.

Lengdegrad brukes sammen med breddegrad til å fastslå en presis stedsangivelse på Jordens overflate. Lengdegradene øst for nullmeridianen kalles for østlige lengdegrader og blir angitt ved å tilføye en Ø etter koordinaten. Tilsvarende kalles lengdegrader vest for nullmeridianen for vestlige lengdegrader som blir angitt ved å tilføye en V etter koordinaten. For mer nøyaktig stedsangivelse er hver grad delt inn i 60’ (minutter - se bueminutt) som igjen er delt inn i 60’’ (sekunder se buesekund). Dette koordinatsystemet er vanlig å bruke for landkart og sjøkart.

Siden hver lengdesirkel går fra Nordpolen til Sydpolen vil avstanden mellom lengdegradene i stor grad avhengig av distansen fra ekvator. Her, det vil si ved breddegrad 0, er avstanden mellom to lengdegrader lik 111,3 km som er tilnærmet lik avstanden mellom to breddegrader. Ved 45o N eller S er avstanden 78,9 km, mens den er 0 km ved 90o N eller S (Nord-/Sydpolen).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.