Jordens koordinatsystem
Jordens koordinatsystem
Lengde/breddegrad

Perspektivbilde av Jorden der definisjonen av breddegrad (φ ) og lengdegrad (λ) er vist på en sfærisk modell. Markert gradavstand er 10 grader.

Av .
Lisens: public domain

Lengdegrad er en meridian (lengdesirkel) som inngår i Jordens koordinatsystem. Lengdegraden spesifiserer øst–vestposisjonen til et punkt på jordoverflaten. Den angis som et vinkelmål som går fra 0° til 180° i østlig eller vestlig retning, regnet fra en utgangsmeridian som kalles nullmeridianen.

Lengdegrad brukes sammen med breddegrad til å fastslå en presis stedsangivelse på Jordens overflate. Lengdegradene øst for nullmeridianen kalles for østlige lengdegrader og blir angitt ved å tilføye en Ø etter koordinaten. Tilsvarende kalles lengdegrader vest for nullmeridianen for vestlige lengdegrader, og blir angitt ved å tilføye en V etter koordinaten.

For mer nøyaktig stedsangivelse er hver grad delt inn i 60 minutter, som skrives 60′ (se bueminutt), som igjen er delt inn i 60 sekunder, som skrives 60″ (se buesekund). Dette koordinatsystemet er vanlig å bruke for landkart og sjøkart. I geografiske informasjonssystemer (GIS) og ved bruk av GPS er det nå blitt vanlig å fremstille fraksjoner av grad som et desimaltall, som da blir omtalt som desimalgrad

Siden hver lengdesirkel går fra Nordpolen til Sydpolen, avhenger avstanden mellom lengdegradene av distansen fra ekvator. Ved ekvator, det vil si ved breddegrad 0, er avstanden mellom to lengdegrader lik 111,3 kilometer (km), som er tilnærmet lik avstanden mellom to breddegrader. Ved 45° N eller S er avstanden 78,9 km, mens den er 0 km ved 90° N eller S (Nordpolen/Sydpolen).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg