initiasjon

Ordinasjon i den katolske kirke: Bernt Eidsvig blir vigslet til ny biskop i Oslo katolske bispedømme, 22. oktober 2005. Her blir han velsignet av biskop Gerhard Schwenzer.
Ordinasjon
Av /NTB.

Artikkelstart

Initiasjon er ritualer som markerer overgang til en ny religiøs eller sosial status, ofte, men ikke nødvendigvis, ledsaget av tilegnelse av kunnskap, for eksempel av kosmologisk eller teologisk art, som hemmeligholdes av de innviede. Et annet ord for initiasjon er innvielse.

Faktaboks

Uttale
initiasjˈon
Etymologi

til initiere

En initiasjon kan bero på den enkeltes ønske om å bli medlem av et religiøst samfunn, et forbund eller en organisasjon. Tilgang til religiøs kunnskap i for eksempel tantrismen (både den hinduiske og den buddhistiske) forutsetter således en innvielse som skal gjøre den som innvies (initianden) i stand til å forstå læresystemet gjennom tilgang til ritualer som ikke-innviede er utelukket fra.

En initiasjon er ofte nødvendig for å kunne praktisere som religiøs spesialist, ffor eksempel en sjaman. Innvielsen kan gis av en som allerede er innviet, eller ved et overnaturlig vesen, for eksempel i en visjon. Ordinasjon til prest i de store kristne kirker har også – i varierende grad – preg av initiasjon.

Initiasjonsseremonier

Barn som skal initieres som noviser ved et buddhistisk kloster feires med en parade i Nyang U, Myanmar, 6. november 2012.
Initasjon
Av /Shutterstock.

I mange samfunn blir overgangen til en ny alderskategori, og dermed til en ny sosial status, dramatisert og stadfestet av initiasjonsseremonier, som i antropologisk litteratur også kalles overgangsriter eller rites de passage. Som særlig viktig ansees det statusskifte som finner sted når de unge når pubertetsalderen, det vil si når de går over fra å være barn til å bli anerkjent som voksne. Dette skillet blir i de fleste samfunn gjenstand for den mest høytidelige seremonielle bekreftelse.

I mange samfunn er formell undervisning ledd i initiasjonsseremoniene ved puberteten. I disse initiasjonsskolene gjøres de unge skikket til å fylle sin plass som voksne samfunnsmedlemmer. De blir da ofte isolert i egne leirer, undervist av stammens eller gruppens eldste om sitt folks religiøse og moralske læresetninger og gjort kjent med hvilke rettigheter og plikter de vil få når de begynner sitt voksne liv. Omskjæring går ofte inn som ledd i initiasjonsseremoniene. Initiasjonsskolene kan i enkelte afrikanske samfunn vare i flere år, men det vanligste er noen uker eller måneder. I alminnelighet er det forskjellige skoler og seremonier for gutter og piker. Seremonier blir særlig sentrale hos folk hvor aldersforbund er dominerende i samfunnsorganisasjonen.

Inntreden i håndverkslaug, presteskap eller hemmelige selskaper blir også ofte formelt anerkjent ved lignende initiasjonsseremonier.

De ulike typer initiasjonsseremonier har enkelte fellestrekk. Initiasjonen har ofte form av en «død» etterfulgt av «fødsel». Den symbolske død kan bli markert ved ulike former for prøvelser, for eksempel faste, våking, pinsler, tatovering og så videre. Den påfølgende fødsel innebærer at initianden blir en ny person med hensyn til sosial eller religiøs status (eller begge deler).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg