ekvatorialbeltet

Satellittbildet viser den intertropiske konvergenssonen synlig som et belte av lyse skyer. Disse skyene strekker seg fra Atlanterhavet - utenfor den nordlige delen av Sør-Amerika - over til Vest-Afrika og inn over det afrikanske kontinentet. Skyene er knyttet til bygeaktivitet i den intertropiske konvergenssonen. Dette eksempelet er et bilde fra satellitten METEOSAT-7 fra 4. september 2001, 12 GMT.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Ekvatorialbeltet, belte langs ekvator der passatvindbeltene møtes, grovt regnet mellom 5° nordlig og sørlig bredde.

Faktaboks

Uttale
ekvatoriˈalbeltet
Også kjent som
ekvatoriale stillebelte
intertropiske konvergenssone

Beskrivelse

I dette beltet er det lavt lufttrykk og beskjeden vind av skiftende retning. Til sjøs gjerne kalt doldrums. Se også stillebelte.

Ekvatorialbeltet er karakterisert av betydelig aktivitet av konveksjon som gir bygeskyer og regnbyger. Bygene kan være svært kraftige, og er ofte assosiert med tordenvær og intenst regn.

Bygeaktiviteten finner sted langs en akse der nordøstlige passatvinder i nord og sørøstlige passatvinder i sør konvergerer og der det i middel er oppstigende luftbevegelse. Denne oppstigende bevegelsen er identisk med den oppstigende grenen av Hadley-sirkulasjonen.

Beliggenhet og forflytning

Indiske hav. Fra noen av atollene i Maldivene som ligger utenfor Indias sørspiss, i Indiske hav. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Den intertropiske konvergenssonen flytter seg over tid, og ligger i middel litt nord for ekvator. Den flytter seg med årstiden mot breddegraden hvor sola er i senit, det vil si i retning mot eller over på den halvkule som har sommer.

I Det indiske hav forskyves ekvatorialbeltet i sørvest-monsuntiden (sommeren) helt inn over det asiatiske fastland.

I tropiske områder kan periodene da den intertropiske konvergenssonen passerer, gi betydelige mengder med regn, og blir betegnet som regntider.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg