sirkel (matematikk)

Sirkel. Sirkel med sentrum i O og radius r. Se artikkeltekst for forklaring av bokstaver og linjer.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Sirkel er en kurve som består av alle punkter med samme avstand fra et fast punkt. Punktet kalles sirkelens sentrum. Den faste avstanden kalles sirkelens radius, og kurven kalles omkretsen eller periferien til sirkelen

Faktaboks

Etymologi
av latin

Lengden av omkretsen til sirkelen er lik 2πr, der r er lengden av radius og konstanten π (se pi) er et tall med verdien 3,14159265... Arealet til sirkelen er lik πr2.

Begreper knyttet til sirkelen

En korde er en rett linje mellom to punkter på sirkelen. En sekant er en linje som skjærer sirkelen, og en tangent er en rett linje som berører sirkelen i ett punkt.

En del av omkretsen mellom to punkter kalles en sirkelbue, og et (sirkel-)segment er den delen av sirkelens areal som begrenses av sirkelbuen og den tilsvarende korden. En (sirkel-)sektor begrenses av to radier og sirkelbuen mellom dem.

En vinkel som har toppunkt i sirkelens sentrum kalles en sentralvinkel, mens en vinkel med med toppunkt på periferien kalles en periferivinkel. Periferivinkelen er halvparten så stor som den tilsvarende sentralvinkelen med samme bue.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg