Geografiske koordinater er tall som angir beliggenheten av punkter på for eksempel Jorden i forhold til et koordinatsystem. Geografiske koordinater er en samlebetegnelse for geodetisk og astronomisk bredde og lengde. Koordinatene angis som vinkler i forhold til en nærmere bestemt rotasjonsellipsoide, se terrestrisk referanseramme.

Notasjon

Geodetisk bredde og lengde angis ofte med de greske bokstavene φ (fi) og λ (lambda). Bredde regnes fra ellipsoidens ekvator, positiv mot nord, negativ mot syd. Lengde regnes fra ellipsoidens nullmeridian, positiv mot øst, negativ mot vest. Vinklene angis på forskjellig vis, for eksempel for Galdhøpiggen:

  • Bredde φ = 61° 38 ' 11 '' eller 61° 38,181 ' eller 61,63635°
  • Lengde λ = 8° 18 ' 47 '' eller 8° 18,794 ' eller 8,31323°

hvor °, ' og '' betyr henholdsvis grader, (bue)minutter og (bue)sekunder.

Skrivemåten 61° 38 ' 11 '' N, 8° 18 ʹ 47 '' Ø er tradisjonell angivelse av geografiske koordinater. Skrivemåten 61,63635° N, 8,31323° Ø kalles desimalgrader og er nå den vanligste skrivemåten.

Geodetisk og astronomisk bredde og lengde

Geodetisk bredde og lengde for et punkt er bestemt av ellipsoidenormalen gjennom punktet. Bredden er lik normalens vinkel med ellipsoidens ekvatorplan. Lengden er lik den vinkelen som meridianplanet gjennom punktet danner med ellipsoidens nullmeridianplan.

Astronomisk bredde og lengde er bestemt av tangenten til den krumme loddlinjen i punktet. Bredden er lik tangentens vinkel med ellipsoidens ekvatorplan. Lengden er lik vinkelen mellom ellipsoidens nullmeridianplan og et meridianplan gitt ved at tangenten er parallell med planet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg