Geografiske koordinater
Geografiske koordinater gir posisjon på jordkloden
Geografiske koordinater
Lisens: CC BY SA 3.0

Geografiske koordinater brukes for å gi posisjon til et sted på jordkloden. En posisjon er gitt med de sfæriske koordinater bredde, lengde og høyde over jordsenteret. Bredde gir posisjoner i nord-sør-retning mens lengde gir posisjoner i øst-vest-retning. Bredde og lengde kan leses av på gradnettet som ofte er lagt inn på globus og noen kart.

Historisk

Geografiske koordinater, gradnettet på kula, er et meget gammelt referansesystem. Grekerne benyttet det allerede om lag 500 år før vår tidsregning. Antagelig stammer det fra Anaximander som etablerte gradnettet for å kunne referere posisjoner til bredde og lengdegrader. Systemet bestod, som i dag, av imaginære linjer ut fra polene (meridianer) og parallelt med ekvator. Meridianer kalles også lengdesirkler siden alle er like lange og går mellom polene. Ordet meridian kommer fra det greske ordet merides som betyr midt på dagen. Igjen er det Anaximander som regnes for å være ordets opphavsmann. Anaximander gjorde en rekke forsøk med solstråler. Blant annet plasserte han en staur vertikalt på flat bakke og observerte at solen kastet kortest skygge midt på dagen. Da gikk skyggen i en nord–sør-retning. Breddesirkler eller parallellsirkler er sirkler som er parallelle med ekvator.

Notasjon

Posisjon i gradnettet angis med grader (°), minutter (') og sekunder (''). På engelsk kalles denne notasjonen for DMS, kort for Degrees, Minutes, Seconds. Det er 60 sekunder i et minutt og 60 minutter i en grad. Posisjoner som måles mot nord eller sør i forhold til ekvator kaller vi breddegrader og ligger altså innenfor intervallet 0 grader til 90 grader nord eller sør. Ekvator er null bredde. Posisjoner måles mot vest eller øst i forhold til Greenwich meridian, altså innenfor intervallet 0 grader til 180 grader vest eller øst. Greenwich meridian er nullmeridian. Øst- og vestposisjon relateres til denne. Breddegrad (latitude på engelsk) angis nord eller sør for ekvator, mens lengdegrad (longitude på engelsk) angis øst eller vest for Greenwich meridianen.

Bredde og lengde angis ofte med de greske bokstavene φ (fi) og λ (lambda) som vist i figuren.

Å telle opp til 60 i stedet for 100 er ikke hensiktsmessig. I GIS og andre verktøy for posisjonering benyttes derfor desimalgrader der minutter og sekunder er omregnet til desimaltall. På engelsk kalles denne notasjonen for DD, kort for decimal degrees. Om du i Google Maps klikker på spiret til Nidarosdomen vil du få opp DD koordinatene (63,4268014 og 10.3967226) som en del av URL-adressen. I DMS notasjon tilsvarer dette 63° 25' 36.48504" nordlig bredde og 10° 23' 48.20136" østlig bredde.

I DD angis bredde for steder sør for ekvator med negativ fortegn, og lengde for steder vest for nullmeridianen angis med negativ fortegn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg