kule

Kule er et tredimensjonalt legeme som er begrenset av en krum flate, kuleflaten, hvor alle punktene har like stor avstand fra et fast punkt som kalles sentrum. Avstanden fra flaten til sentrum kalles radius.

Faktaboks

Etymologi
av tysk

Volumet av en kule med radius r er lik 4/3πr3, og arealet av kuleflaten er 4πr2.

Ethvert plan som går gjennom sentrum av en kule skjærer kuleflaten i en sirkellinje som blir kalt storsirkel. Andre plan skjærer kulen i småsirkler.

Et plan som er vinkelrett på en radius i endepunktet av radien har bare dette ene punktet felles med kuleflaten, det tangerer kuleflaten. Et slikt plan kalles et tangerende plan.

Den delen av en kuleflate som ligger mellom to parallelle snittplan, blir kalt et kulebelte. Hvis det ene planet er et tangerende plan, blir beltet en kulekalott. Fellesnavn for begge er kulesone. Sonens høyde, h, er avstanden mellom de parallelle planene, og sonens flateinnhold er 2πrh.

Den delen av en kule som en kjegleflate med toppunkt i kulens sentrum skjærer ut, blir kalt en konisk (kjegleformet) kulesektor, og volumet av denne er 2/3πr2h (der h er høyden av den tilhørende kalotten). En kileformet kulesektor er den delen av en kule som skjæres ut av to plan gjennom sentrum.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg