Kule med radius r
.

Kule er et tredimensjonalt legeme som er begrenset av en krum flate, kuleflaten. Alle punktene på kuleflaten har den samme avstanden til et fast punkt som kalles sentrum. Denne avstanden kalles kulens radius.

Faktaboks

Volumet av en kule med radius r er lik \(\frac{4}{3} \pi r^3 \), og arealet av kuleflaten er \(4 \pi r^2 \).

Ethvert plan som går gjennom sentrum av en kule skjærer kuleflaten i en sirkellinje som blir kalt storsirkel. Alle andre plan som skjærer kulen skjærer den i småsirkler.

Et plan som er vinkelrett på en radius i endepunktet av radien har bare dette ene punktet felles med kuleflaten, det tangerer altså kuleflaten. Et slikt plan kalles et tangerende plan.

Den delen av en kuleflate som ligger mellom to parallelle snittplan, blir kalt et kulebelte. Hvis det ene planet er et tangerende plan, blir beltet en kulekalott. Fellesnavn for begge er kulesone. Høyden h til beltet eller kalotten er avstanden mellom de parallelle planene. Arealet til beltet eller kalotten er \(2 \pi rh\).

Den delen av en kule som en kjegleflate med toppunkt i kulens sentrum skjærer ut, blir kalt en konisk (kjegleformet) kulesektor, og volumet av denne er \(\frac{2}{3} \pi r^2 h \) (der h er høyden av den tilhørende kalotten). En kileformet kulesektor er den delen av en kule som skjæres ut av to plan gjennom sentrum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg