Satellittbildet viser den intertropiske konvergenssonen synlig som et belte av lyse skyer. Disse skyene strekker seg fra Atlanterhavet - utenfor den nordlige delen av Sør-Amerika - over til Vest-Afrika og inn over det afrikanske kontinentet. Skyene er knyttet til bygeaktivitet i den intertropiske konvergenssonen. Dette eksempelet er et bilde fra satellitten METEOSAT-7 fra 4. september 2001, 12 GMT.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Stillebelte er en breddesone på jordkloden der vinden vanligvis er svak og variabel. De viktigste stillebeltene er det ekvatoriale stillebeltet, der passatene møtes (kalt doldrums), og de subtropiske stillebeltene (høytrykksområdene) som er knyttet til høytrykksbeltene på ca. 30° nordlig og sørlig breddegrad (kalt hestebreddene).

Beltene forskyves mot nord og sør etter solens stilling på himmelen, men med 1 til 2 måneders forsinkelse. Den sørligste posisjonen er gjerne i februar, den nordligste i august.

Det ekvatoriale stillebeltet ligger stort sett nord for ekvator; det er ledsaget av bygevær, gir regntid, og er også dannelsesområde for tropiske lavtrykk eller orkaner. I de subtropiske stillebeltene er det for en stor del ørkenklima.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg