Desimalgrad er en betegnelse som angir at fraksjoner av enheten grad skrives som desimaltall til forskjell fra en inndeling av grader i minutter og sekunder.

Faktaboks

Uttale
desimˈalgrad

Geografiske koordinater i et kartsystem har tradisjonelt blitt angitt ved at fraksjoner av grad er dannet med utgangspunkt i en seksagesimal sirkeldeling. Det innebærer at én grad deles i 60 minutter (bueminutter) og ett minutt i 60 sekunder (buesekunder). Innen geografiske informasjonssystemer (GIS) er det i dag mest vanlig å bruke desimalgrader. Det gjelder også ved bruk av GPS. Geografiske koordinater kan da skrives som et desimaltall.

Posisjoner oppgitt som bredde- og lengdegrad blir i det seksagesimale systemet oppgitt på formen formen DD°MM′SS″ (grader, minutter og sekunder), mens uttrykt som desimalgrad blir formen DD,DDDD. Vanligvis blir desimalgrad angitt med fem desimaler, som legger til rette for en nøyaktighet som er lang større enn det som oppnås i et GPS-system. Hvis posisjonen er på den sydlige halvkule (angitt med S i det seksagesimale systemet), brukes negative breddegrader. Tilsvarende brukes negative lengdegrader for posisjoner på den vestlige halvkule.

Omregning

En posisjonen oppgitt med en seksagesimal gradsangivelse, som for eksempel x°y′z″, kan konverteres til desimalgrader med formelen: x + y/60 + z/3600.

Eksempel

Den geografiske posisjonen til Galdhøpiggen er:

  • Bredde φ = 61° 38′ 11″ N
  • Lengde λ = 8° 18′ 47″ Ø

Omregnet til desimalgrad blir posisjonen angitt som:

  • Bredde φ = 61,63639°
  • Lengde λ = 8,31306°

Omvendt kan desimalgrader regnes om til grader, minutter og sekunder ved å følge følgende prosedyre, som er vist med eksempelet fra Galdhøpiggen der bredden er angitt til 61,63639°.

  1. Hele enheter av grader blir de samme (61°)
  2. Antall minutter finnes ved å multiplisere desimaldelen med 60 (0,63639 ˟ 60 = 38,1834). Tallet til venstre for desimaltegnet blir da antall minutter (38′).
  3. Den resterende desimaldelen multipliseres med 60 (60 ˟ 0,1834 = 11,004) der tallet til venstre for desimaltegnet blir antall sekunder (11″).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg