nubisk

Veiskilt skrevet på engelsk og arabisk, samt nubisk hvor det er brukt både det middelalderske alfabetet og arabiske skrifttegn. Skiltet er laget av den greske-norske arkeologiske ekspedisjonen på øyen Sai i Nord-Sudan. Foto: Aleksandros Tsakos.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Nubisk er språk i familien nilo-saharaspråk. Nubisk blir i dag snakket av nubiere som bor i Nubia i dagens Sør-Egypt og Nord-Sudan, samt av andre etniske minoriteter i Darfur og Kordofan i Vest-Sudan.

Undergrupper er nobiin og kenzi-dongolawi langs Nilen, samt fjellnubisk i Nubafjellene i Kordofan. I Darfur snakkes midob fremdeles, mens birgid ikke er registrert etter 1980-tallet.

Gammelnubisk er den eneste formen av middelaldersk nubisk som er kjent. Det ble skrevet med et eget alfabet som bygget på både det koptiske og det meroitiske alfabetet.

I dag blir nubisk sjeldent brukt skriftlig, og det har en svak stilling i de arabiskedominerte språkområdene i Sør-Egypt og Nord-Sudan. I privat skrift blir nubisk hovedsakelig skrevet med det arabiske alfabetet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg