Musiker og dansere i Sudan

Musiker og dansere fra Zagawa-folket opptrer med tradisjonelle danser i Tine i provinsen Darfur. 2014.

Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0
En kebero-tromme som brukes i Sudan, Eritrea og Etiopia.

Islam og arabisk kultur er den viktigste faktoren i Sudans musikkliv, men folketradisjonene strekker seg tilbake til før-islamsk tid, og populærmusikken er påvirket av afrikansk og vestlig musikk.

Folkemusikk

Sudan har en sterk tradisjonsmusikk preget av islamsk kultur og arabisk språk, mens det også finnes mange musikktradisjoner av før-islamsk opphav blant ulike etniske grupper.

Lokale tradisjoner omfatter ulike former for musikk og dans ved ritualer og høytider. Profan musikkutøvelse med sangdans og tromming spiller en viktig rolle i bryllupsfestligheter. Solosang bygd på muntlig overleverte diktformer er vanlig blant nomadene, mens vekselsang dominerer blant de nilotiske folkene i sør.

Tradisjonelle instrumenter er rango (xylofon), kundi (mbira), nihass (pauke), kebero og andre trommer, tanbura (lyre), harpe, enstrengfele og ulike typer fløyter og horn.

Populærmusikk

Gjennom 1900-tallet vokste det fram en urban populærmusikk med påvirkning både fra Afrika sør for Sahara og fra vesten. Noen sudanske popstiler er haqueeba og zanig, i tillegg kommer internasjonale sjangre som hiphop og reggae.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg