Befolkningen i Sudan var i 2014 beregnet til 39 millioner som gir en befolkningstetthet på 16,5 per km2. Gjennomsnittlig levealder er ifølge Verdens helseorganisasjon 63,6 år for kvinner og 60 år for menn (2011). Folketilveksten har gått ned de siste årene og ligger nå på under 2 prosent (2014). Landet har likevel en ung befolkning med gjennomsnittsalder på 19 år og en fødselsrate på 4,05 barn per kvinne.

De nordlige og sentrale provinsene har en overveiende muslimsk, arabisktalende befolkning, som utgjør ca. 40 % av landets samlede folketall. Disse er av ulik herkomst, men identifiserer seg med den arabiske kulturtradisjon; se for eksempel baggara. Sterkt arabisert er også blant annet bedsja i øst, i motsetning til folkestammene i Nubafjellene (se nuba) og i Darfur. Araberne behersker det meste av det fruktbare området langs Nilen, og danner også flertallet blant kamel- og kvegnomadene i landets sentrale og nordlige områder.

Rundt 33 % av befolkningen bor i urbane strøk. Tettest befolket er Nildalen og grenseområdene i øst og vest. De store, tørre områdene på begge sider av Nilen i nord er omtrent folketomme. I 2006 lever flere hundre tusen sudanesere i flyktningeleirer i andre land i regionen (hovedsakelig Kenya, Etiopia, Den sentralafrikanske republikk, Kongo (tidl. Zaïre). Mange er også internflyktninger, det vil si flyktninger i eget land.

Islam er statsreligion og har tilslutning fra store deler av befolkningen. De fleste er sunni-muslimer. 

Arabisk er offisielt språk, og tales nord for ca. 10° n.br. I sør brukes arabisk bare i byene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.