Sudanere stemmer
En gruppe sudanere står i kø for å stemme ved valget i 2010.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Sudanske nubiere
Et nubisk par i Sudan. Nubiere er en etnisk minoritet i Sudan.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Befolkningen i Sudan var i 2020 beregnet til nesten 44 millioner, som gir en befolkningstetthet på 25 personer per kvadratkilometer (Worldometer). Gjennomsnittlig levealder er 68 år for kvinner og 64,2 år for menn (2020). Folketilveksten har gått litt ned etter toppen i 1992, og lå i 2020 på 2,4 prosent. Landet har likevel en ung befolkning med gjennomsnittsalder på 19,7 år og en fødselsrate på 4,4 barn per kvinne. Barnedødeligheten har gått jevnt nedover, men spedbarnsdødeligheten er fortsatt 38 per 1000 levende født.

De nordlige og sentrale provinsene har en overveiende muslimsk, arabisktalende befolkning, som utgjør rundt 40 prosent av landets samlede folketall. Disse er av ulik herkomst, men identifiserer seg med den arabiske kulturtradisjonen, se for eksempel baggara. Sterkt arabisert er også blant annet bedsja i øst, i motsetning til folkestammene i Nubafjellene og i Darfur. Araberne er bosatt langs det meste av det fruktbare området langs Nilen, og de danner også flertall blant kamel- og kvegnomadene i landets sentrale og nordlige områder.

Rundt 35 prosent av befolkningen bor i urbane strøk (Worldometer, 2020). De største byene er Khartoum (1,9 millioner), Omdurman (1,2 millioner), Nyala (565 000), Port Sudan (489 725) og Kassala (401 477). Tettest befolket er Nildalen og grenseområdene i øst og vest. De store, tørre ørkenområdene på begge sider av Nilen i nord er omtrent folketomme.

Flyktninger

Barn i Darfur

Barn i en flyktningeleir for internt fordrevne i Darfur.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Sudan har hatt et vedvarende flyktningproblem. Etter fredsavtalen i 2005, som endte borgerkrigen mellom nord og sør i Sudan, levde flere hundre tusen sudanere i flyktningeleirer i andre land i regionen, hovedsakelig Kenya, Etiopia, Den sentralafrikanske republikk og Kongo.

Mange var også internflyktninger, altså flyktninger i eget land. I 2019 var det fremdeles 1,8 millioner internt fordrevne flyktninger i Sudan. Det er også mange flyktninger i Sudan som har kommet til landet som følge av konflikter i eget land. I 2019 var det ifølge FN mer enn én million flyktninger i Sudan.

Religion

Sudan

Den overveiende del av befolkningen i Nord- og Mellom-Sudan er muslimer (sunnitter). Bildet viser en moské i Omdurman, bygd over Muhammad Ahmad ibn Abd Allahs (mahdiens) grav. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Islam er statsreligion og har tilslutning fra store deler av befolkningen. De fleste er sunnimuslimer.

Språk

Arabisk er offisielt språk, og tales nord for cirka 10° nordlig breddegrad. I sør brukes arabisk bare i byene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg