Sudans befolkning

Khartoum ligger der Hvite og Blå Nil møtes. I bildets forgrunn sees presidentpalasset som ligger ved bredden av Blå Nil. I bakgrunnen sees en øy som ligger like ved sammenløpet av de to elvene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Den overveiende del av befolkningen i Nord- og Mellom-Sudan er muslimer (sunnitter). Bildet viser en moské i Omdurman, bygd over Muhammad Ahmad ibn Abd Allahs (mahdiens) grav. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Til høyre: På den andre siden av Hvite Nil ligger Omdurman, en av Afrikas største markedsbyer. Bildet er fra en av de mange utsalgsbodene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Befolkningen i Sudan var i 2014 beregnet til 39 millioner, som gir en befolkningstetthet på 16,5 personer per kvadratkilometer. Gjennomsnittlig levealder er ifølge Verdens helseorganisasjon 63,6 år for kvinner og 60 år for menn (2011). Folketilveksten har gått ned de siste årene og ligger nå på under 2 prosent (2014). Landet har likevel en ung befolkning med gjennomsnittsalder på 19 år og en fødselsrate på 4,05 barn per kvinne.

De nordlige og sentrale provinsene har en overveiende muslimsk, arabisktalende befolkning, som utgjør rundt 40 prosent av landets samlede folketall. Disse er av ulik herkomst, men identifiserer seg med den arabiske kulturtradisjon; se for eksempel baggara. Sterkt arabisert er også blant annet bedsja i øst, i motsetning til folkestammene i Nubafjellene (se nuba) og i Darfur. Araberne behersker det meste av det fruktbare området langs Nilen, og danner også flertallet blant kamel- og kvegnomadene i landets sentrale og nordlige områder.

Rundt 33 prosent av befolkningen bor i urbane strøk. Tettest befolket er Nildalen og grenseområdene i øst og vest. De store, tørre områdene på begge sider av Nilen i nord er omtrent folketomme. I 2006 levde flere hundre tusen sudanesere i flyktningeleirer i andre land i regionen (hovedsakelig Kenya, Etiopia, Den sentralafrikanske republikk, Kongo (tidligere Zaïre). Mange er også internflyktninger, det vil si flyktninger i eget land.

Religion

Islam er statsreligion og har tilslutning fra store deler av befolkningen. De fleste er sunni-muslimer.

Språk

Arabisk er offisielt språk, og tales nord for cirka 10° n.br. I sør brukes arabisk bare i byene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg