Den blå Nilen

Den blå Nilens fossefall, Tiss-Issat.
Den blå Nilen-fossen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Den blå Nilen er en elv som danner tilløp til Nilen fra sørøst. Den renner 1500 kilometer gjennom Etiopia og Sudan. Elven kalles Den store Abbai i Etiopia og skifter navn til Den blå Nilen når den krysser grensen til Sudan.

Faktaboks

også kjent som:
etiopisk: Beles Wenz
arabisk: An-Nil al-Azraq

Kilden til Den blå Nilen er de mange små elvene som renner ut i TanasjøenDet etiopiske høylandet. Utløpet til Den store Abbai ligger ved byen Bahir Dar på den sørlige bredden av Tanasjøen. Omkring 30 kilometer lengre nede fosser elven over en 400 meter bred og 45 meter høy basaltklippe og danner fossefallene Tiss-Issat (amharisk for «rykende vann»), også kalt Den blå Nilen-fossene. Noe av vannet som tidligere rant over fossen, blir nå ført i rør til et vannkraftverk.

I Etiopia graver Den blå Nilen ut en dyp kløft som på det meste er 2000 meter vid og 1400 meter dyp. I den nederste delen av denne kløften bygger etioperne nå en gigantisk demning. I Sudan renner Den blå Nilen over en stor slette. Det er bygget demninger ved Roseires og Sennar for å skaffe vann til irrigasjon av Gezirasletten. Roseiresdemningen har også et vannkraftverk og ble nylig forhøyet. Den blå Nilen løper sammen med Den hvite Nilen ved Sudans hovedstad Khartoum. Den blå Nilens middelvannføring ved Khartoum er 1650 kubikkmeter per sekund.

Historie

Spanjolen Pedro Paez nådde kilden til Den blå Nilen den 21. april 1613. Portugiseren João Bermudes bodde i Etiopia og hadde da allerede beskrevet Tiss Issat-fossene i 1565. Kilden til Den blå Nilen ble også nådd i 1629 av portugiseren Jerónimo Lobo og i 1770 av James Bruce.

Amerikaneren W. W.Macmillan og nordmannen Burchard Heinrich Jessen gjorde et mislykket forsøk på å seile ned Den blå Nilen i 1902. Konsul Cheesman kartla øvre del av Den blå Nilen i årene 1925-1933.

I 1968 klarte 60 britiske og etiopiske oppdagere ledet av John Blashford-Snell å ta seg ned Den blå Nilen fra Tanasjøen til grensen mellom Etiopia og Sudan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg