Den blå Nilen, elv som danner tilløp til Nilen fra sørøst. Den renner 1500 kilometer gjennom Etiopia og Sudan. Elven kalles Den store Abbai i Etiopia og skifter navn til Den blå Nilen når den krysser grensen til Sudan. 

Kilden til Den blå Nilen er de mange små elvene som renner ut i Tanasjøen på Det etiopiske høylandet. Utløpet til Den store Abbai ligger ved byen Bahir Dar på den sørlige bredden av Tanasjøen. Ca. 30 kilometer lengre nede fosser elven over en 400 meter bred og 45 meter høy basaltklippe og danner fossefallene Tiss-Issat (amharisk for 'røyk brann'), også kalt Blå Nil fossene. Noe av vannet som tidligere rant over fossen, blir nå ført i rør til et vannkraftverk. I Etiopia graver Den blå Nilen ut en dyp kløft som på det meste er 2000 meter vid og 1400 meter dyp. I den nederste delen av denne kløften bygger etioperne nå en gigantisk demning. I Sudan renner Den blå Nilen over en stor slette. Det er bygget demninger ved Roseires og Sennar for å skaffe vann til irrigasjon av Gezirasletten. Roseiresdemningen har også et vannkraftverk og ble nylig forhøyet. Den blå Nilen løper sammen med Den hvite Nilen ved Sudans hovedstad Khartoum. Den blå Nilens middelvannføring ved Khartoum er 1650 m3/s.

Spanjolen Pedro Paez nådde kilden til Den blå Nilen den 21. april 1613. Portugiseren João Bermudes bodde i Etiopia og hadde da allerede beskrevet Tiss Issat fossene i 1565. Kilden til Den blå Nilen ble også nådd i 1629 av portugiseren Jerónimo Lobo og i 1770 av James Bruce.

Amerikaneren W. W. Macmillan og nordmannen B. H. Jenssen gjorde et mislykket forsøk på å seile ned Den blå Nilen i 1902. Konsul Cheesman kartla øvre del av Den blå Nilen i 1925-1933.

I 1968 klarte 60 britiske og etiopiske oppdagere ledet av John Blashford-Snell å ta seg ned Den blå Nilen fra Tanasjøen til grensen mellom Etiopia og Sudan.

Se også artikkelen om Nilen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.