Nubabryter
Nuba er kjent for blant annet kroppsmaling og tatoveringer.

Nuba er en fellesbetegnelse for en rekke folk i det sentrale Sudan, i Nuba-fjellene i Kordofan-regionen.

De teller anslagsvis noe over 800 000 (2006) og er inndelt i omkring 50 etniske grupper eller stammer, med til dels store ulikheter i språk og sosial organisasjon. En del av befolkningen er muslimer og bruker arabisk ved siden av sine egne språk, men flertallet har bevart sine tradisjonelle religionsformer og er ikke blitt arabisert slik som lavlandsfolkene omkring. Selv om enkelte grupper taler nubiske språk, må nuba ikke forveksles med nubierne som bor i Nubia.

Hovednæringer er husdyrhold og jordbruk, med blant annet hirse, mais, peanøtter, bønner og løk hovedsakelig til eget forbruk, og tobakk og bomull for markedssalg.

Nuba er kjent blant annet for sin kroppsmaling og tatovering, utsmykkede bosetninger og brytekamper. Den langvarige borgerkrigen i Sudan har rammet nubafolkene hardt.

Nubas særpregede kulturer har gjort at flere vestlige filmskapere og fotografer har fattet interesse for dem, blant annet nazisten Leni Riefenstahl.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg