Faktaboks

Omar al-Bashir

Omar Hassan Ahmad al-Bashir

Uttale
bashˈir
Født
1. januar 1944, Hosh Wad Banaqa
Omar al-Bashir

Omar al-Bashir var statsleder i Sudan fra 1989 til han ble avsatt i et palasskupp 11. april 2019.

Av /AP.

Omar al-Bashir er en sudansk offiser og politiker, som var statsleder i Sudan fra han tok makten i et militærkupp i 1989 til han ble avsatt 30 år senere, 11. april 2019.

Han er utdannet fra militærakademier i Egypt og Sudan. I 1960 sluttet han seg til Sudans hær. Han tjenestegjorde i den egyptiske hæren under Oktoberkrigen i 1973, og var sentral i det sudanske forsvarets kampanje i Sør-Sudan.

Kupp i 1989

Omar al-Bashir
Omar al-Bashir er selv offiser, og tok makten i et militærkupp i Sudan i 1989.
Av /Reuters.

Omar al-Bashir grep makten i et kupp i 1989, der han avsatte president Sadiq al-Mahdi, oppløste nasjonalforsamlingen og forbød politiske partier. Han ble innsatt som leder for Det revolusjonære nasjonale redningsråd og som statssjef i Sudan samme år; til 1993 var han også forsvarsminister.

President

Omar al-Bashir ble utnevnt til Sudans president i 1993, da han oppløste revolusjonsrådet, og valgt til president uten motkandidat i 1996. Militært styre ble opprettholdt. Han fjernet sin tidligere allierte Hassan al-Turabi fra posisjonen som nasjonalforsamlingens president gjennom et palasskupp i 1999, etter at Tourabi hadde søkt å gi parlamentet større makt. Deretter ble han gjenvalgt som president i 2000 og 2010.

Valget i 2010 var Sudans første flerpartivalg på 24 år. I 2010 gikk han av som øverstkommanderende for Sudans væpnede styrker, en stilling han hadde innehatt siden maktovertakelsen i 1989.

Ved presidentvalget i april 2015 ble Bashir gjenvalgt med 94,05 prosent av stemmene. Flere opposisjonspartier boikottet valget fordi de mente det ikke ville blitt fritt og rettferdig. Norge, USA og Storbritannia kritiserte også gjennomføringen av valget.

Avsettelse

Fra desember 2018 og utover i 2019 ble det avholdt en rekke folkelige demonstrasjoner mot Bashir og hans regime i hovedstaden Khartoum, som ble utløst av at prisene på basisvarer som brød hadde gått kraftig opp.

28. februar 2019 trakk Bashir seg fra ledelsen for partiet Nasjonal Kongress, på bakgrunn av press og trusler om revolusjon mot regimet, som også ledet ham til å erklære unntakstilstand 22. februar samme år. Samtidig byttet han ut store deler av regjeringen.

11. april 2019 kunngjorde forsvarsminister og visepresident Ahmad Awad bin Ouf at Bashir hadde blitt avsatt, og at et militært overgangsråd ville styre landet i to år frem til valg av ny president skulle avholdes.

17. april 2019 ble Bashir satt i fengsel, og 13. mai anklaget påtalemyndighetene ham for oppfordring til drap på demonstrantene. En måned senere ble han tiltalt for korrupsjon, og 19. august begynte rettssaken mot ham. Siden har anklagene for krigsforbrytelser i Darfur blitt gjenåpnet.

Anklager for krigsforbrytelser

I 2008 ble Bashir den første sittende statslederen som ble anklaget for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten av Den internasjonale domstolen i Haag. Året etter ble det utstedt arrestordre på ham for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten på bakgrunn av overgrep mot sivilbefolkningen i Darfur; i 2010 ble arrestordren utvidet til å omfatte folkemord. Omar al-Bashir har like fullt avlagt Egypt, Kenya og Kina offisielle besøk uten å bli arrestert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg