Nubiere er en etnisk gruppe og minoritet i Nubia i det nordlige Sudan og sørlige Egypt. Deres kultur og utseende vitner om at de lever i en kontaktsone mellom Middelhavsregionen og det sentrale Afrika.

Nubierne er stort sett bønder som dyrker den fruktbare jorden langs Nilens bredde. De viktigste byene i Nubia er (fra nord til sør) Wadi Halfa, Abri, Delgo, Kerma og Dongola – alle i Sudan. Det bor også mange nubiere i og rundt Aswan i Egypt.  

I middelalderen (ca. 500-1500 evt.) var det selvstendige statsdannelser i Nubia i form av tre kristne kongedømmer: Nobadia, Makuria og Alwa. Makuria var det mektigste kongedømmet og kollapset mot slutten av 1300-tallet. Den siste kristne kongen og den siste biskopen i Nubia er nevnt i et dokument datert til 1484. Befolkningen ble gradvis islamisert, og det nubiske språket er fortsatt i en prosess hvor det erstattes av arabisk. I dag er nubierne muslimer, men de følger også enkelte særegne tradisjoner.

Mange nubiere ble tvangsflyttet i forbindelse med de fire utbyggingstrinnene til Aswandemningene i forrige århundre – i 1902, 1912, 1933 og 1963. Nubierne har aktivt motsatt seg byggingen av flere demninger i Nubia for å bevare sitt land, sin særegne kultur og sitt språk.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.