nubiere

Nubiere er en etnisk gruppe og minoritet i Nubia i det nordlige Sudan og sørlige Egypt. Deres kultur og utseende vitner om at de lever i en kontaktsone mellom Middelhavsregionen og det sentrale Afrika.

Faktaboks

nubiere

barabra

Uttale
n'ubiere
Også kjent som

barabra

Nubierne er stort sett bønder som dyrker den fruktbare jorden langs Nilens bredde. De viktigste byene i Nubia er (fra nord til sør) Wadi Halfa, Abri, Delgo, Kerma og Dongola – alle i Sudan. Det bor også mange nubiere i og rundt Aswan i Egypt.

I middelalderen (ca. 500-1500 evt.) var det selvstendige statsdannelser i Nubia i form av tre kristne kongedømmer: Nobadia, Makuria og Alwa. Makuria var det mektigste kongedømmet og kollapset mot slutten av 1300-tallet. Den siste kristne kongen og den siste biskopen i Nubia er nevnt i et dokument datert til 1484. Befolkningen ble gradvis islamisert, og det nubiske språket er fortsatt i en prosess hvor det erstattes av arabisk. I dag er nubierne muslimer, men de følger også enkelte særegne tradisjoner.

Mange nubiere ble tvangsflyttet i forbindelse med de fire utbyggingstrinnene til Aswandemningene i forrige århundre – i 1902, 1912, 1933 og 1963. Nubierne har aktivt motsatt seg byggingen av flere demninger i Nubia for å bevare sitt land, sin særegne kultur og sitt språk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg