Faktaboks

Det etiopiske høylandet

Afrikas tak, Østafrikanske høyland

Etiopia – landkart

Topografisk kart over Etiopia og landende rundt, som tydelig viser det etiopiske høylandet.

Av /KF-arkiv ※.

Det etiopiske høylandet er et kupert fjellområde i Etiopia, Eritrea og nordlige Somalia. Området blir kalt Afrikas tak på grunn av høyde og areal. Det er største sammenhengende høydeområde på det afrikanske kontinentet. Det etiopiske høyland ligger stort sett over 1500 meter og opp til 4550 meter over havet. Vegetasjonen består av lynghei, gresslette og urteeng.

Det etiopiske høyland består av det svært kuperte abyssinske platå (Western Highland) og det mer avslepne Somaliplatået (Eastern Highland) som er adskilt av Rift Valley.

Den nordvestlige delen av det etiopiske høyland, Tigray og Amhara-regionen, omfatter Semienfjellene. Den høyeste toppen, Ras Dejen (4550 meter over havet), er det høyeste punkt i Etiopia og det fjerde høyeste i Afrika. Dessuten finnes Tanasjøen, som er kilden til Den Blå Nil.

Balefjellene i sørøstlige del av det etiopiske høyland er nesten like høye som Semienfjellene med topper over 4000 meter over havet. Tullu Demtu (4337 meter) som er nest høyest i Etiopia, er lokalisert i Oromiaregion. Batu er på 4307 meter over havet.

Nasjonalpark

Balefjellene utgjør det største alpine området i Afrika, med over 4 000 kvadratkilometer over 3 000 meter over havet. Halvparten av dette arealet er freda som nasjonalpark. Vidda er utsatt for store temperaturforskjeller mellom dag og natt. Den kan se karrig ut, men gir næring til en svært høy biomasse av gnagere. Disse er igjen viktige som livsgrunnlag for den endemiske etiopiaulven.

Nasjonalparken har også stor betydning for vannressursene i regionen, tre av de største elvene i Etiopia har sitt utspring her.

Det lever 30 endemiske pattedyr i Etiopia, og 19 lever i den alpine sonen. Blant disse er 11 smågnagere og spissmus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Morten O. Haugen

Ifølge det etiopiske statistiske byrået csa.gov.et (http://www.csa.gov.et/index.php?option=com_rubberdoc&view=doc&id=317&format=raw&Itemid=561 ) finnes det ikke noe fjell på 4337 m i landet, og heller ikke noe fjell som heter Tullu Demtu. Ras Dejen er forresten korrigert til 4550 moh.

svarte Svein Askheim

Takk for dine kommentarer. Jeg har korrigert artikkelen om Ras Dejen. Nest høyeste fjell skal jeg sjekke nærmere.

svarte Svein Askheim

Fjellet er ikke oppgitt på etiopiske statistikker, men det er hyppig beskrevet i reiseguider - noen ganger skrevet med to ee'r.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg