Antiloper, tallrik og artsrik gruppe dyr i ordenen partåete klovdyr. De omfatter medlemmer av oksefamilien, unntatt bøfler, geiter, geiteantiloper, sauer og storfe. Antilopene danner ikke noen systematisk enhet, men er fellesbetegnelse for en rekke, til dels lite beslektede arter som har et visst felles preg.

De viktigste fellestrekkene er smekker bygning, grasiøse og hurtige bevegelser. Har slanke horn, alltid hos hannene, som regel hos begge kjønn. Hornene er glatte hos noen, hos andre riflete. Ofte er de opprette, andre ganger sirlig buet eller bratt tilbakekrummet. Hos den asiatiske firhornantilopen har hannen to par horn, mens hunnen er kollet. Pelsen er korthåret, ligger flatt ned da den ikke har underull. Fargen er i alminnelighet brunlig eller gulaktig («ørkenfarge»). Buk og bakparti er gjerne lysere enn resten av kroppen, grå eller nesten hvit. Ofte kan fargetegningene være mer påfallende, men i alminnelighet er det overensstemmelse mellom pelsfargen og omgivelsene. Visse fellestrekk i benbygningen finnes også. De største er store som en hest, de minste som en hare. De er sky, og flukt er deres beste måte å unnslippe rovdyr på. De er i høy grad sosiale og lever i flokker på fra 5–6 dyr opp til mange tusen.

De fleste antilopeartene lever i trefattige steppe-områder, men noen er også høyfjellsdyr. Afrika og Asia har flest antilopearter. I Europa forekommer bare saiga. I Sør-Amerika er antilopene utdødd.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.